Pasztázás művészete, avagy: Hogyan és mivel kell megfelelően pasztázni?

Ez egy olyan téma, amin az összes informatikus megállás nélkül tud vitázni. Az tény, hogy a pasztázás az egyik legfontosabb folyamat, de ez nem azt jelenti, hogy túl kell tolni.  A hivatalos verzió szerint egy borsó szemnyi paszta a legmegfelelőbb, de ha megnézzük az alábbi videót, látjuk, hogy nem biztos, hogy ez a legjobb.

A videón összehasonlítják a különböző pasztázási módszereket. Legelőször a szabványos borsó szemnyi módszer. Ez a processzor középső részen egy nagyjából szabályos kört alkot nyomás hatására.

A második a téglalap alakban a közepével együtt borsószemnyi paszta. Itt láthatjuk, hogy majdnem az egészet befedi.

A harmadik és egyben utolsó pedig az x alakú forma. Ahogyan látjuk, nyomás hatására ez a módszer teríti el legjobban a pasztát. A processzor egész felületét szépen befedi.

És a kérdés, hogy melyiket válaszuk? Attól függ milyen processzorról beszélünk. A szokványos Intel 775, 115x sorozatú prociknál elegendő a borsó szemnyi. Annyira keveset számít, hogy azt a hőfokban észre sem vesszük. Viszont, ha már nagyobb alapterületű processzorunk van (AMD Ryzen Threadripper sorozat), érdemes az utolsó x alakú módszert választani.
De emellett nagyon nem mindegy, hogy milyen pasztát használunk. Erről egy későbbi posztban adunk tájékoztatást.