Jöttünk, láttunk, győztünk! – a MűszeRACE csapata a IV. Szombathelyi Robotépítő és Programozó Csapatverseny

A Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület 2022.05.26-ra Robotépítő és Programozó Csapatversenyt hirdetett tanulók és hallgatók részére immáron 4. alkalommal.

A versenyen két versenyszám került meghirdetésre:

  1. LEGO robot terepasztal
  2. Labirintus

A felhívásra kb 20 csapat jelentkezett, melyek között ott volt a VMSzC Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium 2/10 osztályának Elektronikai műszerész szakos tanulóiból egy három fős csapat is, név szerint:

  • Juhász Kevin,
  • Horváth Bertalan Ákos,
  • Lackner Balázs,

akik a duális képzés keretein belül a Nestlé Hungária KFT. büki telephelyén végzik szakmai tanulmányaikat. Felkészítő tanárukként így lehetőségem nyílt a versenyre “bejutni”.

A nevezett csapat a Labirintus versenyszámban indult MűszeRACE néven, abszolút nulláról épített robotautóval. A verseny célja a részletes szabályok szerint az volt, hogy egy előre nem ismert labirintusban a robot önállóan, kizárólag saját szenzoraira hagyatkozva, mindenféle távirányítás nélkül eljusson a start pozíciótól a célig. Ebben a megmérettetésben általános iskolás, középiskolás, valamint egyetemista tanulók, hallgatók csapatai versenyeztek egymással, mivel a korhatár 6-25 év volt.

A Labirintusra 9 csapat nevezett, melyek közül a három futam legjobb idejét felhasználva fölényes győzelemmel a MűszRACE csapat robotja nyert 24 másodperces eredménnyel, míg a további dobogós helyezettek 48 és 52 szekundumot használtak fel a rendelkezésre álló három percből. Így büszkén és örömmel vehettük át a megérdemelt aranyérmet.

A verseny érdekessége volt, hogy mivel a Labirintus versenyszámban tetszőleges elemekből épített robotokkal lehetett versenyezni, kizárólag a MűszeRACE csapat indult abszolút egyedi (karosszéria, hajtáslánc, dupla vezérlőegység) robottal, míg a többiek LEGO MindStorms-ból dolgoztak.

A MűszeRACE csapat tagjai: Horváth Bertalan, Juhász Kevin, Lackner Balázs
A csapat tagjai: Horváth Bertalan, Juhász Kevin, Lackner Balázs

A győzelmet hozó futam videofelvétele: