Előre összeépített vagy általunk összerakott számítógép?

Ha a facebookot vagy a fórumokat böngésszük, akkor szinte megszámlálhatatlan mennyiségben találunk a számítógép összeépítéséről szóló kérdéseket. Mindenki leírja a véleményét, amire mások megsértődve és erősszakkal írják le a sajátjukat, mi pedig a telefonunk előtt ülünk és gondolkodunk, hogy most mit is tegyünk.
Ezért minden lehetséges módot megmutatunk, amit érdemes végig gondolni akkor, ha új számitógép vásárlása előtt állunk.

Mennyiben kerül egy új számítógép?

Nos, az utóbbi időben megfogalmazódótt bennem egy gondolat a szakmámmal kapcsolatban:
Számítógépet összeszerelni meg lehet tanulni online videók alapján is, de a kihívás akkor jön amikor az ügyfelekkel közölni kell a fél milliós árat.

Ha szeretnénk egy modern játékokat is futtató számítógépet venni csak új alkatrészekből, akkor sajnos 400.000 Ft környéki árat kell leszurkolnunk érte. Nyilván valóan ez csak a játékos számítógépekre értendő. Ennek oka a rendkívül gyorsan történt áremelkedés, melyek szinte 100-120%-al lettek magasabbak. Ennek nagyon sok oka van. Chip hiány, megnövekedett kereslet, kevés fuvarozó és a koronavírus.

Ha magunknak rakunk össze egy számítógépet,

akkor pár dolgot érdemes szem előtt tartani.
Elöször is: Ha nem értünk hozzá, ne vágjunk bele. Sok kompatibilitásra kell figyelnünk, mindenzek mellett ha valamit tönkre teszünk, akkor kis esély van a javításra.
Mindezekért is érdemes egy szakemberhez fordulni.


Ha egy vállalkozót kérünk meg, akkor olyan extra elemek is szerepelhetnek a kívánságlistán, amelyekkel jobban fog kinézni a számítógépünk. (De ezek jelenthetnek komoly plussz költségeket is, persze nem minden esetben.) Viszont egy szakember által épített gép esetén biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz probléma a konfigurációval, és minden alkatrész kombatibilis egymással. Valamint kényelmesebb, mert mi csak a rendelést adjuk le, és csak nagy izgalommal várunk a végtermékre.

Ha csak egy átlagos felhasználású (netezős) számítógépet szeretnénk, esetleg irodába vagy otthon internetezni, akkor is már akár 100-200 ezer forintos összeget kell kifizetnünk egy számítógépért. Ugyanúgy, ha nem értünk hozzá, itt is felkereshetünk egy szakembert. De ebben az esetben már nagyon meggondolandó egy gyárilag összeépített számítógép vásárlása.

De ha egy gyárilag összeszerelt gépet választunk,

akkor sok előnyre tehetünk szert. Például olcsóbb lehet, mint egy bolti konfiguráció (főleg akkor, ha használtan vásárolunk), vagy lényegesen hosszabb az átlagélettartama, ezáltal tovább tudjuk használni. Ha újjonnan választunk egyett, akkor hiba esetén egy helyen kell érvényesíteni a garanciát, és nem alkatrészenként kell külön intézni mindent.
Még egy indok a gyári gépekkel szemben, hogy általában kisebbek, így szinte mindenhol elfér, de van lehetőségünk akár a monitor hátuljára feltenni, természetesen a hozzá tartozó felfogatással. Az optimális konfiguráció helytakarékos és erőforrástakarékos lehet.
Ha pedig használtan vesszük meg, akkor egyrészt valamennyire zöldek vagyunk (hiszen újra felhasználtuk), másrészt sok pénzt megspórolhatunk.

Ha játékra szeretnénk egy gyári számítógépet, akkor egy kicsit már nehezebb a dolgunk. Hiszen ezek a gépek ha a teljesítményük nagy is, sok limitáltsággal rendelkeznek. Általában egyedi megoldások vannak benne, ami abszolut nem szabvány. De ha mindezeket le tudjuk győzni, kaphatunk egy elég jó teljesítményű és olcsó számítógépet.

Mind a 2 esetben él az a kijelentés, hogy ha nem értünk hozzá, akkor ne álljunk neki. De ha mégis, akkor

hogyan álljak neki átalakítani egy gyári számítógépet?

Egy poszt sorozatban be fogom mutatni egy általam felturbozótt és átlakított gyári Lenovo Thinkcentre számítógépet. A célom az, hogy olcsón egy minőségi és erős gépet hozzak össze, de a külsőre is figyelni fogok.