Levéltári szakmák diákszemmel – Milyen volt benne résztvenni?

Ha arra gondolunk, hogy Közösségi szolgálat, mindenkinek a szórólaposztogatás és a különböző szociális munkák jutnak eszébe. De rengeteg másmilyen lehetőség is létezik arra, hogy megszerezzük az érettségihez kötelező 50 óra Közösségi szolgálatot. Én a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárát választhattam.

Miért is?

A koronavírus 4. hulláma kellős közepén én is feltettem azt a kérdést, mint sok érettségiző: Vajon mit és hol csináljak? Egy kis kutakodás után találtam rá Spáthné Sajben Szilviára, aki a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának a Módszertani, képzési és levéltár-pedagógiai Osztály osztályvezetője. Vele közösen (én csak segítőként) hoztuk létre a Levéltári szakmák diákszemmel programot.

A program lényege, hogy a diákok a levéltárban található szakmákat mutassák be diákszemmel. A feladatunk a levéltári dolgozók interjúvolása volt a mindennapi munkájukról.

A programban 12 diák vett részt, akik összesen 2 videós és 5 írásos riportot és egy felmérést készítettek. De mindezt profi képzéssel tehettük meg, mivel a levétári pedagógusok nagyon sok érdekes és hasznos órát tartottak nekünk Zoomon.

Mi is ez a felmérés?

A diákok készítettek 2 darab online kitölthető űrlapot. Az egyik a jelentkezésre szolgált, a másikban pedig a szakmájuk, bemutatására szolgáló kérdések voltak egy kis humorral fűszerezve.

Milyen videók születtek?

Mivel a jelentkezett dolgozók közül nem mindenki vállalta a személyazonosságát, ezért csak 2 videós interjú született. Itt jöttem én újra a képben, hiszen én dolgoztam fel ezeket az anyagokat. A személyes kedvencem:

Végszó

Mindamellett, hogy a megszerzett tudásnak később hasznát vesszük, a résztvevő diákok önéletrajzában is nagyon jól mutat a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának megnevezése.

Akik érdeklődnek a levéltári szakmák iránt vagy éppenséggel pedagógusként az osztálya pályaválasztás előtt van, mindenképpen érdekes megtekintetni a videókat és elolvasni az írásokat.
Minden cikk és videó a oktatolapok.mnl.gov.hu oldalon, a “Közösségi szolgálat” fűl alatt elérhető!!