“A méhészetet nagyon sok fiatal nem akarja átvenni.” Interjú Szemerits Eszterrel.

Elindítottuk új videó sorozatunkat, amit “Kompetens vagyok”-nak neveztünk el. Sorozatunk lényege, hogy röviden, egy adott szakma képviselőjével beszélgetünk úgy, hogy a fiatalok figyelmét felhívjuk rá. Viszont az interjúban nemcsak a szakmával kapcsolatban, hanem az interjú alany szakmai múltjával és jövőjével is foglalkozunk.
A mai nap Szemerits Esztert kértük fel, hogy számoljon be a méhész szakmáról. Eszter 2019-ben volt Magyarország Mézkirálynője, ezért úgy hiszem, hogy kompetens a témában.

Eszter

Eszter Mézkirálynővé választása


A beszélgetés során Esztert kérdeztük az eddigi szakmai múltjáról, illetve arról is, hogy hogyan választják meg a mézkirálynőt?

Több mint 30 éve rendezik meg Jászberényben ezt a méhész találkozót, ami nemzetközi, mivel Székelyudvarhelyről, Csíkszeredából, Székelyföldről, Vajdaságból, Felvidékről, tehát mindenhonnan érkeznek magyar méhészek. A mézkirálynőválasztásnak már hagyománya van, forgatókönyv szerint zajlik a megmérettetés és a megválasztás. Írásbeli, valamint szóbeli vizsga van, közönség előtt kell teljesíteni, hiszen nem kis feladat az, hogy 1 éven keresztül valaki a magyar méhészeket, méhészeti termékeket képviselje.

Mézlovagrend

Egy érdekes kérdés szerintem mindenkinél, hogy mit szól a családja ahhoz a szakmához vagy munkához, amit az ember éppen csinál:

Megszokták, hogy érdekes dolgokat találok ki, de támogattak benne. Ők sem, és én sem gondoltam azt, hogy ez mennyi feladattal jár. Ez utólag derült ki.

Minden szakmának megvannak az előnyei, nehézségei. Ez a mészkirálynői szerepnél sincsen másként:

Nagyon sok rendezvényen kellet szerepelni, bemutatókat tartani, képviseltetni magát az embernek és magát ezt az intézményt, ami a mézkirálynőséggel jár. Minden rendezvényre meghívták, hogy egy kicsit ezzel emeljék a fényét, és ezzel ismertessék el, hogy a rendezvényük országos szintű. Tulajdonképpen ezek a legfőbb feladatai a mézkirálynőnek: az összetartás.

Ovodások a mézkirálynővel

Megkérdeztük, hogy ezeket a nehészégeket Eszter hogyan küzdötte le:

Sokszor nagyon nehéz, amikor az embert nagy csarnokokba, színpadokra hívják fel, és ott bemutatót, köszöntőt kell mondani, díjakat kell átadni. Ez egy olyan feladat, amibe belecsöppenni tényleg nem egyszerű. Hozzá kell szokni ehhez a közeghez.

Mit tehetünk mi a méhek érdekében?

Az elmúlt időben több olyan képet is láthattunk, ahol szinte méhrajok pusztultak ki, például a fák permetezése miatt.

Méz
A kép forrása: agraragazat.hu

Megkérdeztük Esztert, hogy egy átlagember mit tud tenni a méhek védelméért:

Úgy gondolom, hogy nagyon jó kampányok indulnak el a méhek védelmével kapcsolatban, sőt, néha átesnek a ló túloldalára, hogy mindenki a méheket akarja mindenféle módon megvédeni. A legjobb, amit egy hétköznapi ember tehet, az tényleg az, hogy próbálja nem szennyezni a környezetét. Olyan növényeket ültet, hogy az a méhek számára táplálékforrást jelentsen. Szóval nem nagy dolgokra kell gondolni, hanem szinte apróságokra. Ha valaki látja a füvet, hogy tele van virágzó növényekkel, akkor nem vágja le 6 centiméteresre vagy 4-re, hanem próbál életteret biztosítani nekik. Akár búvóhelyekkel a poszméhek vagy egyéb más méh alkatúak ellen. Ezek a rovarszállások is nagyon jók, figyelem felkeltők. Ha ilyesmikre nagyobb hangsúlyt fektetünk azzal, hogy ezeket beépítsük az életünkbe és a környezetünkbe, már sokat tettünk.

Budapesti és vidéki méhlegelők.

Továbbiakban megkértük Esztert, hogy mondja el véleményét a Budapesti és környéki méhlegelőkkel kapcsolatban.

Méhlegelő
A kép forrása: csaladninet.hu

Ennek is mindenféleképpen megvan egy fajta figyelemfelkeltő szerepe. Nagyon jó, ha az ember buszra várakozás közben látja, hogy: igen, a méhekkel foglalkozni kell, fontosak, és legyen benne a tudatában ez a gondolat. Persze valamennyire virágpor és nektárforrást jelenthetnek, ilyen szempontból is nagyon jó. Szóval mindenképpen egy jó és támogatható ügy ez is, hogy vonjuk be a mindennapjainkba ezeket a dolgokat.

A teljes beszélgetés a youtube csatornánkon érhető el :

Köszönjük Eszternek, hogy rendelkezésünkre állt, és feltehettük neki a kérdéseinket.