Webinárium – Európai Szakképzési Hét 2020. Összefoglaló

Jól tudhatják a visszajáró olvasóink, hogy részt vettünk (és ezáltal partnerünk lett) az Európai Szakképzési Hét. Innen is köszönjük Rozványi Dávid segítségét.

Csütörtökön a GINOP-6.2.4 projekt a kialakult pandémia miatt, Webináriumot tartott online. Itt a kiemelt programokat és intézményeit ismerhettük meg, egy személyesebb és közvetlen formában.
Nézzük is meg pontosan miből állt ez a Webinárium:

logó

Először Kövesi Ágota a projekt kiemelt szakmai munkatársa nyitotta meg beszédével a rendezvényt akit Rozványi Dávid követett.

Rozványi Úr prezentációjában ismertette a Szakképzési Hét statisztikáit, ahol megtudhattuk, hogy Magyarország lett újra a legaktívabb ország annak tekintetében, hogy mennyi programmal támogatjuk a pályaorientációt. Egy diagram segítségével megismerhettük, hogy programokat milyen intézmények, szervezetek indítottak:


Digramm

A Szakképzési Hét programjai legnagyobb részét Szakképzési Centrumok adták. Nézzük is meg ezeket:

„Online pályaválasztási hónap Mórahalmon” – Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskolája és Garabonciás Kollégiuma

Angyalné Kovács Anikó az intézmény igazgatója, élmény dús beszámolót tartott az iskola pályaválasztási programjáról. Elmondta, hogy élő közvetítéseket tartottak a Facebook oldalukon, amelyekben az iskolában oktatott szakmákat mutatták be. A videókban ellátogattak a duális képzést nyújtó partner intézményeikbe is, ahol a nézők megnézhették, hogy hogyan és milyen modern körülmények között dolgoznak és tanulnak a diákok.
Összesen 54 ilyen adás készült, ami 1 hónap alatt 26.000 elérést produkált. Ezzel ők a legaktívabb intézmény a Szakképzési Héten.

loigó
Angyalné Kovács Anikó
Angyalné Kovács Anikó

„Ti(k) mit tanulTok” videófilmkészítő-verseny – Ceglédi SZC

„A fiataloktól lehet a legtöbbet tanulni.”

Szabadi Zoltán főigazgató-helyettes

Ez a mondat szinte teljesen tükrözi a Ceglédi Szakképzési Centrum TikTokos pályázatát. A főigazgató helyettes elmondta, hogy a fiatalok által a TikTok a leglátogatottabb közösségi média felület. Ezért is esett a pályázat tervezésénél a TikTokra.
A pályázatot a szakmák népszerűsítése céljából hozták létre. Jelentkezni bármilyen szakmában lehetett, de a nyertes Varga Levente lett, aki végzős diákként a pincér szakmát mutatta be, humoros formában.
Szabadi Zoltántól megtudtuk, hogy tovább fogják vinni az ötletet és folytatják a videók készítését a Centrumban tanulható képzésekről. Tervük, hogy ne csak az intézmények, az iskolák és a diákok, hanem a tanműhelyek és a gyakorlati oktatást végző intézmények is kezdjenek el videókat gyártani.

Tiktok

„Innen indultam” – Siófoki SZC

Horváth Péter főigazgató mutatta be elég érdekes felhozatalban az interjú sorozatukat. Prezentációja elején betekintést mutatott a Centrum működésébe, szót ejtett az arculatváltásról, amelynek módszereiről más Centrumok is példát vehetnének.
Az interjú sorozatban különböző szakmákat mutattak be, egészen a Motokrossz versenyzőtől a Katolikus Papságig. Összesen 7 interjú készült és ezek 34ezer elérést hoztak a Centrum Facebook oldalának. A sajátossága ennek sorozatnak, hogy mindegyik epizódban helyi vállalkozásokat mutat be és fognak bemutatni.

Innen indultam

A Szakképzési Héten az egyébként fent már említett diagramon is jól látható, hogy kormányhivatalok is csatlakoztak, különböző programokkal:

„SzakMÁzz!” Online pályaválasztási hónap novemberben”

A SzakMÁzz pályaorientációs kiállítás, sok embernek akár ismerős is lehet. Lehetséges, hogy valaki részt is vett, mind néző, érdeklődő vagy előadó. Viszont tavaly, a pandémia miatt, ez személyesen nem valósulhatott meg, ezért online formában volt elérhető az egyébként nagy sikerű rendezvény.
Németh-Tóth Edit elmondta, hogy eddig minden kormányhivatal csatlakozott a szervezéshez, most viszont valamiért csak ők reagáltak a pandémia helyzetre. A később viszont több szervezet és Szakképzési Centrum is csatlakozott hozzájuk.
A főszervező számokat is közölt velünk. A 2 napos rendezvény alatt 2019-ben 11.500 fő látogatta meg a rendezvény helyszínét, most viszont online, csak novemberben 39.000 elérést generált a tevékenységük, sőt, a nagy érdeklődés miatt meghosszabbították a rendezvényt. Ez minden esetre egyedülálló és dicséretes az egész országban.

Szakmázz

A Szakképzési Hét nem csak a programokról és kampányokról szólt, hanem a sztorikról is. Az európai listán 2 helyezést ért el Kocsis Nati szakács sztorija. Erről a történetről később fogunk beszámolni.

sztori

Idén a Szakképzési Hét megtöbbszörözte a programjai számát, Európai uniós szinten is. Rozványi Dávid elmondta, hogy minden évben egy fizikai helyszínen szervezik meg a szakképzési hetet, most viszont az online szervezésnek köszönhetően több elérést és figyelmet kapott a Szakképzési Hét, a több programokról nem is beszélve. Ez főként a civil szervezetek és magán- vagy csoportos kezdeményezek miatt is történt.

Az egyik ilyen a Dájencakes cukrász vállalkozás, amit Major Diána, az Idesüss 3. évadának nyertese alapított és vezet. El tudom képzelni, hogy miért ő lett a verseny nyertese, hiszen ilyen gyönyörű és biztosan finom tortákat ritkán lát és eszik az ember.

torta 1
Brownie • fehércsokoládé • pisztácia • glaze
torta 2
Pastel Geoda 💎

A másik pedig A szakmám az életem blog volt. Erről különösebben nem szeretnék semmit írni, helyette nézzék meg Rozványi Dávid összefoglalóját.

Összegzésnek nagyon jó és érdekes volt a Webinárium és egyben az Európai Szakképzési Hét is. Reméljük, hogy a következő is ilyen sokszínű és színvonalas lesz. Ezen kívül buzdítunk minden oktatási intézményt, szervezetet, hogy adják be programjaikat a következő szakképzési hétre, annak érdekében, hogy jövőre is Magyarország legyen a legaktívabb ország.