Távoktatás a tanulási nehézséggel küzdőknek??? És ingyen Office??????

Sok olyan diák tanul jelenleg a magyar oktatási rendszerben, aki valamilyen tanulási nehézséggel küzd. Nekik kész kihívás a távoktatás a tanár magyarázata nélkül. Ez a magyarázat sok esetben a távoktatásban nem kivitelezhető.
Mivel nem vagyok kompetens ebbe a témába ezért megkértem egy szakembert, aki gyógypedagógus a Soproni SZC Handler Nándor Technikumban. Kovácsné Horváth Ildikó nyilatkozatát olvashatják:

A 2020. tavaszi pandémia alatt minden résztvevőt váratlanul ért az online oktatás. Sem a pedagógusok többsége, sem a diákok nagy része nem volt felkészülve erre. Az IKT kompetenciáik nem mindenkinél érték el az elégséges szintet. A normál intelligenciával és részképességekkel rendelkező tanulók könnyebben vették az akadályokat, mint az alacsonyabb IQ-val és részképességzavarral, tanulási zavarral küzdő diákok.
Középiskolában gyógypedagógusként dolgozó oktatóként a következő tapasztalatokról számolhatok be az SNI-s és BTM-es populáció esetében. Fontos leszögezni, hogy mindegyik tanulónk ép intelligenciával rendelkező integrációba bevonható, diagnosztizált egyén.

– A kiadott feladatok rengetegében nehezen igazodtak el; nem egyszer fordult elő, hogy lemaradtak a beadandó feladatok, melyet pótolniuk kellett.

– Számukra az élő chates órák jobban követhetőek, hiszen ez hasonlít a legjobban a kontakt órához, viszont ebből kevesebb százalékban részesültek.

– A számonkérések főként időnyomás alkalmazásával, online írásos platformon (pl. Redmenta, Google doks…) történtek. Ez megint csak hátráltatta a diákok többségét, még úgy is, hogy több kolléga a különleges bánásmódot igénylő tanulóknak külön időkeretet állított be.

– Folyamatosan vezetni kellett a többség kezét, irányítani őket, hogy a feladatok tömkelegében ne vesszenek el; tanácsokkal, lépésenként segítettem őket.

– Mindemellett fontos azt is megjegyezni, hogy a bezártság eléggé megviselte őket, Igényelték az „élő” skype-os beszélgetéseket, az esetleges lelki gondozást. Sokan kényszerű elszakításként élték meg a pandémiás időszakot, melynek következtében a depresszív tünetek előtérbe helyeződtek.

– Az önállóan feldolgozandó anyagrészeket sok esetben a becsatolt oktatóvideók, oktatólinkek sem segítették hatékonyan.

– Sok esetben a tananyagfeldolgozáshoz segítséget kértek.

Kovácsné Horváth Ildikó – Gyógypedagógus

Megtudtuk, hogy a milyen hatással volt/van a Digitális távoktatás a SNI-s és BTM-es diákokra. Viszont nekik egy nagy segítséget jelent egy felolvasó szoftver a minden napi tanilásban.

Jelen esetben a Microsoft gondolt a tanári magyarázat pótlására.  Hiszen magyar nyelven is elérhetővé tette saját felolvasó szoftverét. Ez a szoftver a OneNote nevű jegyzetelő programba építették be, amely a Microsoft Office csomag része. A felolvasó sokkal fejlettebb mind Google Fordító felolvasója, érzékeli a különböző írásjeleket és használ hanglejtéseket is. Ezt a OneNote nevű programot tartalmazza az Office 365 szoftver csomagja, de előtelepítve a Windows 10-es verzióban is megtaláljuk.
Egy jó hír, hogy ez a szoftver diákoknak és tanároknak is egyaránt ingyenesen elérhető és letölthető, de regisztrációhoz kötött. (A Microsoft Office programcsomag ugyan úgy, mint a Windows operációs rendszer, nem ingyenes. Sajnos sok esetben illegális úton ingyenesen is letölthetővé teszik. Ha tudjuk mellőzük ezek használatát.) Fontos, hogy ez csak az Office 365 által letöltött OneNote alkalmazáson működik. Az, amit a Windows 10 automatikusan feltelepít első indításkor, azzal nem fog működik. 

A regisztráció egyszerű, nem kell hozzá semmilyen plusz tudás. Készítsük elő a regisztrálni kíván diák diákigazolványát és abban az esetben, ha a diák nem múlt el 16 éves, akkor a szülő személyi igazolványát. Regisztrálni a következő címen lehet:

www.o365.oh.gov.hu 

Itt válasszuk ki “Office 365 tanulóknak, hallgatóknak” az életkornak megfelelő lehetőséget, és töltsük ki a menü pontokat. ( A “Születési idő (éééé.hh.nn) ” menü pontnál a diák születési idejét kell megadni.)

Ha kitöltöttünk mindent, egy e-mailt fogunk kapni. Ami így néz ki: (2020 január)

Itt az e-mail cím megerősítésére kattintva tudunk felhasználónevet választani. Ez a név fog kelleni a bejelentkezéshez, hiszen ebből a névből fog állni az e-mail címünk. (*felhasználónév*@sulid.hu)

Ez után kapunk még egy e-mail-t, ami így fog kinézni:

3 fő lényeget emelnék ki. Az első az email címünk, ami a választott felhasználó nevünkből hoztunk létre. A másik az ideiglenes jelszó, amit mindenképpen meg kell változtatnunk a későbbi bejelentkezésnél. A harmadik pedig a lehetőség, ahol le tudjuk tölteni az Office 365 csomagot. Ha az “Office” szóra rákattintunk, akkor bejelentkezés után tölthető le az Office 365. Fontos, hogy egyszerre csak egy Office csomag legyen a számítógépünkön.
Miután feltelepítettük, nyissuk meg valamelyik szoftvert (Word, Excel, PowerPoint stb.…). Jelentkezzünk be, ezáltal aktiválódik az Office. Ezzel tulajdonképpen használható az összes alkalmazás, amit feltelepített.

Most nekiállhatunk a felolvasó program feltelepítéséhez. Látogassunk el erre az oldalra: www.onenote.com/learningtools
Itt az oldal legalján látható “Bővítmény letöltés”-re kattintsunk rá. A letöltött fájl futtassuk.

Ez után le kell tölteni a “Modern olvasó Offline módban” alkalmazást. Ezt a Windows 10-ben alapjáraton tartalmazó Microsoft Store-ból tehetjük meg. Nyissuk meg a Store-t és géplejük be az alkalmazás nevét, majd telepítsük fel. Ezek után minden készen áll ahhoz, hogy használatba vegyük a felolvasó eszközt.

Nyissuk meg a OneNote alkalmazást, gépeljünk be valamit a középső részbe, majd kattintsunk a felső sávban levő taneszközökre és ez után a modern felolvasóra. Amit beírtunk azt felolvassa nekünk.