Szerver/számítógép karbantartása.

Az előző házi NAS készítő részben említést tettünk a későbbi karbantartással kapcsolatban. Most erre bővebben kitérünk.
Lesz olyan karbantartási mód, amit akár az átlag felhasználók is elvégezhetnek. Ezt előre fogjuk jelezni.Az első legfontosabb karbantartás, a számítógép/szerver belső portalanítása. Ha a szerver/számítógép akár egész nap megy, akkor fél évente egyszer érdemes ezt elvégezni. Viszont ennek is meg van a módja. Kell egy fújó eszköz. 

Ez lehet egy kompresszor vagy akár egy porszívó is, de a boltba megvehető palackos sűrített levegő is megteszi.
Sok porszívónál van lehetőségünk arra, hogy a kifújt levegőt a csövébe irányítsuk. Így tulajdonképpen tudjuk helyettesíteni a kompresszort. Ha esetleg már olyan vastag porréteg van a számítógép különböző alkatrészein, ami már fújásra nem”száll el”, akkor érdemes egy ecsetet is használni. Ez az ecset lehet egy egyszerű festékboltban kapható ecset is.

A tápegységnél is különösen figyelni kell a ventilátor tisztításakor, hiszen, ha egy csavarhúzóval nyúlunk be a rácson és esetlegesen a kelleténél jobban nyúlunk be, akkor előfordulhat, hogy valamilyen kondenzátort vagy egyéb alkatrészt eltalálunk vele. Ez pedig akár a tápegység meghibásodásához is vezethet. Ha nem értünk hozzá, kérjük szakember véleményét.
A következő fontos karbantartási mód a melegedő alkatrészekre vonatkozik. Ellenőrizzük minél többször a különböző alkatrészek hőmérsékletét.

Érdemes olyan programot használni, ami állandóan a képernyő egyik sarkában kiírja a gép adatait (azaz monitoroz): processzor hőmérsékletet és kihasználtságát, memória kihasználtságát, internet sebességet, és a különböző meghajtók (HDD, SSD) hőmérsékletét. (Ezt egy késöbbi posztban ki fogunk térni) Amennyiben ezek az értékek a megszokottnál magasabbat mutatnak, érdemes plusz ventilátorok beszerelését megfontolni és/vagy (a processzor esetében) új hűtőpasztát felhelyezni.
Ha nem értünk hozzá, mindig forduljunk szakemberhez.
Az eddig leírtak inkább a számítógépek hardveres részére vonatkoznak. Nem szabad elfelejteni a szoftveres részt sem.
Ha van HDD az adott gépben, csak akkor szabad töredezettség mentesítést futtatni.

Ugyanis az SSD-vel ez az eljárás nem bánik kegyesen. Erre a Windows is figyelmeztet, de mindenki csak saját felelősségére használja.
Az egyik legegyszerűbb módszer kapcsolódik még az adattárolókhoz. Töröljük a nem használt alkalmazásokat. Ezzel nemcsak helyet takarítunk meg, hanem akár a számítógép elindítását is gyorsíthatjuk. Azok az alkalmazások, amiket pedig a rendszeresen használunk és minden indításnál elindulnak, szükség esetén 2 helyen is ki tudjuk kapcsolni. Egyrészt maga az alkalmazás beállításaiban, másrészt pedig a vezérlőpultban az indítás menüpont alatt. Itt ki kell választanunk a megfelelő alkalmazást, ez után pedig a képernyő jobb alsó sarkában tudjuk ki, illetve bekapcsolni. Ezzel gyorsíthatjuk a gépünk indulását, de fontos, hogy nem mindent szabad letiltani.
Az utolsó egy olyan módszer, amely az egyik legegyszerűbb, az pedig a rend. Tartsuk az adatainkat rendezett körülmények között. Legyen például az adatmentéseinknek, dokumentumainknak egy külön mappája. Ne csak a környezetünkben figyeljünk a rendre, hanem a számítógépünk mappa szerkezete is legyen rendezett.