„Sajnos a statisztikák nem feleltek meg a vártaknak.” – Interjú Bozai Ákossal – Szaki leszek

Elindítjuk új sorozatunkat. Sorozatunk lényege, hogy olyan fiatalokat mutassunk be akik kiemelkedőek a többiek között, vagy éppen ismert az, amit csinál. Ezért a sorozat a “szaki leszek” nevet viseli.
Ma Bozai Ákossal, a Suliport főszerkesztőjével beszélgetünk. Ákos 1 éve indította a Suliportot, amivel a Szakmám az életem egyértelmű konkurense lett. De többször is együtt szerepeltünk, ezért versenyszellem nem igazán volt közöttünk.

Tudás és projektek

Ákossal Körmenden találkoztunk, ahol egy rövid túra után egy padon kérdeztük elösször is arról, hogy mivel is foglalkozik.

Jelenleg webfejlesztéssel foglalkozom az iskola mellet, 3 éve amatőr és hobby szinten űzöm a szakmát. 1 évet önképzéssel töltöttem, és 2 éve projekteket kapok és megbízásokat is teljesítek.

Bár 1 év nem sok idő, de a napi 24 órát sok mindenre fel lehet használni. Ákosnál ez egyértelmű, hogy a tanulásra és az önképzésre fordította. Viszont kíváncsi voltam, hogy milyen projektjei voltak eddig, miken dolgozott vagy dolgozik.

Tulajdonképpen az első nagyobb megbízásomat, egy kisebb község polgármesterétől kaptam. Ez után következtek a nagyobb megbízások, többek között a Magyar Telekomnál, az Oktondi-nál és az Adom diák mozgalomnál is dolgozom, de több kisebb projektet is teljesítettem már.

Suliport

Hogy mindkét blog önállóan fejlődjön, a 2 szerkesztőség nem osztott meg egymással szakmai titkokat. Ezért megkérdeztem, hogy honnan jött a suliport ötlete és hogyan változott az idő előre haladtával ez az egész koncepció.

Az alapkoncepció tulajdonképpen a tanulást segítő hírek és cikkek létrehozása volt. Még 2019 őszén kezdtem el gondolkodni ezen és az első projekt ekkor is készült el. Még a YouTube-ra töltöttem fel videókat. De ezek után tulajdonképpen 1 év növekedés és okosodás után rájöttem, hogy ez annyira nem járható út, és inkább a tanulók számára releváns hírek és cikkek készítése lett a fő irány. Így 2020. szeptember 1-én megnyitottam a Suliport.hu weboldalt.

A suliport megszűnése engem is meglepett. Viszont nem tudtam a pontos indokot, ezért megkérdeztem Ákost, hogy mi is volt ez valójában:

Sajnos a statisztikák hosszú távon sem feleltek meg a vártaknak. A szerkesztők számára és számomra is elég demotiváló volt, hogy szinte alig volt olvasónk, akiknek írhattunk volna. Illetve a szerkesztők is később pihenni kezdtek, nem készítettek annyi cikket, én pedig egyedül már nem győztem. Így néhány hónap kihagyás után úgy döntöttem, hogy írok egy búcsúzó cikket, és június közepe táján, lezártam a Suliportot.

Jövő

Minden Szaki leszek interjúnk utolsó blokkja a jövővel kapcsolatos. Megkérdeztük Ákost, hogy milyen tanulmányokat szeretne folytatni:

Jelenleg Szombathelyre járok egy elég erős gimnáziumba, most kezdtem. Amikor ezt majd elvégzem, tehát 12.-es leszek, akkor biztosan valamerre az informatika felé szeretnék orientálódni. Budapesten nézegetem az egyetemeket.

Ákos-t weboldal készítésért a bozaiakos.hu weboldalon lehet felkeresni. Link

A teljes beszélgetést a youtube csatornánkon lehet megnézni és meghallgatni: