Pasztázás művészete, avagy: Hogyan és mivel kell megfelelően pasztázni? 2

Az előző részben megnéztük, hogy milyen módszerrel érdemes pasztázni, de arról, hogy milyen pasztát ajánlott használni még nem volt szó. Nagyon nagy ennek a piaca, minden márka próbál a legjobb hővezető képességet a legolcsóbban előállítani. De vajon melyik a legjobb?

Ha megnézzük egy webshop kínálatát, láthatjuk, hogy a pár 100 Ft-os pasztától egészen a 25000 Ft-osig találunk sokfélét.
A 2 nagyon fontos tényező a hővezető képesség és a kiszerelés. Hogy a legjobbat válasszuk, meg kell nézni a paszta hővezető képességét. Értelem szerűen minél nagyobb, annál jobb. A hővezető képességnek a jele a λ (lambda), mértékegysége pedig a W/(mK). A megfelelő hűtés érdekében nem érdemes 8 W/(mK)-nál lejjebb adni, de nagyobb igénybevétel esetén törekedjünk inkább a 12-höz közeli értékre.
Ezen kívül nem mindegy a kiszerelés sem. Ha szakemberek vagyunk és akár napi szinten szükségünk van pasztára, válasszuk a minél nagyobb kiszerelésűt, viszont ha csak a saját gépünket szeretnénk pásztázni, inkább próbáljunk meg minél kisebb kiszerelést beszerezni. Figyeljünk arra is, hogy a kis méret ne legyen hatással a hővezető képesség mértékére. Ebben az esetben érdemesebb lehet egy szervizbe elvinni a számítógépet, mert olcsóbban megúszhatjuk, illetve bízhatunk benne, hogy profi kezek végezték el ezt a műveletet.
Most, hogy már tisztába vagyunk a tulajdonságokkal, megnézhetjük az egyes gyártók termékeit is. Sokféle márka van a piacon, de érdemesebb a nevesebbeket választani, mint például: Cooler Master, DeepCool, ARTIC, Zalman, Thermal Grizzly.