OTTO, a csináld magad robot

Napjainkban az elektronikai ismeretek iránti csökkenő érdeklődés fellendítésére, valamint az informatika és az elektronika összekapcsolására számos megoldást vonultatnak fel különböző kreatív emberek, vállalatok. Ezek kiindulási alapja az egyszerűségre hajaz, amit az ismeretekkel való szoros barátság eredményeképpen komplett és bonyolult rendszerekké lehet fejleszteni. Hogy mire gondolok? Nézzünk néhány példát:- Arduino- IoT (a rövidítés magyarul: dolgok internetje)– Micro:bit (a BBC által fejlesztett mikroszámítógép)- és még sokan mások.Mi bennük a közös?Általánosságban: fejleszti a logikai gondolkodást, a problémamegoldás képességét, az alkotás vágyát, az elektronikai és programozási ismereteket, kortól és nemtől függetlenül mindenkinek érdekes lehet, és még nagyon hosszan sorolhatnám.Technológiai oldalról: mindegyik egy mikroszámítógép, mely valamilyen programnyelven programozható (pl: módosított C, javascript, python), számos digitális (és néhány analóg) ki- és bemenettel rendelkeznek, szenzorokkal “okosíthatók”, motorokat vagy elektronikus egységeket/készülékeket tudnak vezérelni. És éppen ezért a felhasználási terület határtalan és végtelen. Kreativitással, fantáziával és némi türelemmel a legkülönbözőbb dolgokat lehet megalkotni. Nézzünk erre is néhány példát:- távirányítós autó- távirányítós robot- drón- 3D nyomtató- és még nagyon-nagyon sok minden.Ha megnézzük, ezek lehetnek “játékok”, de lehetnek egészen komoly dolgok, azaz munkaeszközök, gépek.
Ebben a cikkben egy olyan (Arduino által működtetett) robotot mutatok be, mely fejleszthető, és segítségével tanulható a kódolás, a blokkprogramozás, az elektronika. Ő OTTO, a csináld magad (angol rövidítéssel DIY) táncoló robot:

A képességeiről videó:

Miből áll ez a robot?- 3D nyomtatóval nyomtatható test- egy Arduino mikroszámítógép- néhány motor a mozgáshoz, szenzor az érzékeléshez- tápegység- és a legfontosabb: egy lelkes ember munkája, aki összeépíti, felprogramozza (aki lehetsz te vagy lehet Ön).Egy ilyen csináld magad robothoz kell egy számítógép (asztali vagy laptop), amin a programozást elvégezzük, továbbá a hardverhez alkatrészek és a test. Az alkatrészeket beszerezhetjük egységcsomagban, de kellő gyakorlat és tájékozottság mellett mi magunk is összevadászhatjuk. A robot teste 3D nyomtatóval készül. Aki már rendelkezik 3D nyomtatóval (vagy ismerősének van, vagy az iskolában, esetleg munkahelyen használható), akkor ezt alacsonyabb költségek mellett el lehet készíteni. Természetesen 3D bérnyomtatást kínáló webshopban szintén megrendelhetjük, de fel kell tölteni a 3D modellfájlokat. Viszont itt egy jó hír azoknak, akik szeretnék ezt az egész beszerzést a lehető legegyszerűbben megoldani: hamarosan elérhetővé válik nálunk is többféle konstrukcióban ez és másik hasonló robot:1) Arduino + teljes elektronika + 3D nyomtatott robottest2) Arduino + teljes elektronika3) a 3D nyomtatott robottest.
A kis robotocska egyszerű blokkprogramozással építőkocka jellegűen okosítható:

Ha sikerült kedvet ébreszteni egy ilyen robot elkészítéséhez, akkor sok sikert kívánunk hozzá, de természetesen segítséget is tudunk nyújtani!
A későbbiekben az IoT és a Micro:bit kínálta lehetőségekkel is foglalkozunk, de maga az Arduino bemutatására is sort kerítünk, valamint tervezzük a 3D nyomtatás rejtelmeinek ismertetését is.