Munka mellé állandó internet, avagy: Hogyan alakítsunk ki szünetmentes Dual LAN illetve WAN hálózatot.

A kialakult helyzet miatt egyre több ember kényszerült Home Office-ba. Az online távoktatás bevezetésével pedig még jobban megnőtt országszerte az internet szolgáltatások felőli igény. Így, ennek következtében néhány szolgáltató internet szolgáltatásai vagy akadoztak, vagy meg is szűntek egy kis időre. Ennek hatására sokan elgondolkodtak azon, hogy hogyan lehetséges stabil, állandó internet kapcsolatot létrehozni otthonukba.

Többféle lehetőség kínálkozik erre, de a legjobb, ha a Dual LAN-os, illetve Dual WAN-os megoldás felé kacsintgatunk. Ebben a posztban megmutatjuk, hogy érdemes 2 szolgáltatásból álló stabil internetet létrehozni.
A felsorolást a legkönnyebb és legolcsóbb megoldással kezdjük. Fontos, hogy ha valaki egy termék vásárlása mellett dönt, vásárláskor vegye figyelembe az internet sebességét.

1: Wifis megoldás

Ez a megoldás főleg a laptop felhasználóknak kedvező, de asztali számítógép tulajok sem maradnak ki belőle, ha egy egyszerű akár USB-s akár beépíthető (PCI-E) wifi kártyát vásárolnak. Ennek a megoldásnak a lényege, hogy a fő internet forrásunk egy kábeles nagyobb sebességű kapcsolat, a másodlagos pedig a telefonunk mobil internet kapcsolata. Ezt a mobil internet kapcsolatot meg kell osztanunk wifi hálózatként, számítógépünkön pedig erre rá kell csatlakozni.
Fontos: ez a folyamat gyors lemerülést, és egyes telefonok esetében melegedést okozhat! Ha a kábeles hálózatuk megszűnik, abban a pillanatban átkapcsol a wifi hálózatra szünet nélkül. Ez a megoldás a laptopos felhasználóknak még áramkimaradás esetén is megoldás lehet a megszakítás nélküli munkára.

2: Wifi router mobil nettel

Ez a megoldás az előző lehetőségnek a hálózatra kivetett változata. A lényege, hogy egy USB-t tartalmazó Routerba csatlakoztatunk egy SIM kártyával rendelkező modemet. Ha elmegy a kábeles internet akkor automatikusan átkapcsol a mobil internetre. A gyorsabb internet sebessége miatt olyan Routert válaszunk, ami a 4G-t támogatja. Ez a megoldás kevesebb kábelezéssel jár, és előnye, hogy az mobil internetet akár a wifi hálózat is tudja használni.
Árát tekintve viszonylag olcsó. Vennünk kell egy 3G, illetve 4G képes Routert, illetve egy modemet, de ezt általában a szolgáltató adja az előfizetés mellé.

3: Dual LAN

Ez a megoldás inkább az asztali gép tulajoknak készült, de a laptop tulajdonosoknak is van lehetőség USB-s LAN porttal rendelkező hálózati kártya vásárlására.
Rendelkezni kell 2 darab RJ45-s bementettel és egy plusz másodlagos internet szolgáltatással. Sok alaplapon alapból találunk erre a célra 2 darab csatlakozót, de ezt egy egyszerű belső (PCI-E, PCI) hálózati kártya beszerelésével helyettesíteni tudjuk.

Fontos, hogy a másodlagos internetet egy külön álló szolgáltató kell, hogy szolgáltassa. A szisztéma nagyon egyszerű: csatlakoztassuk a két internetet a két külön álló hálózati kártya portjába, és ha az egyik megszűnik, akkor automatikusan átkapcsol a másikra.
Ez kicsit drágább, mint az előző megoldás. Van egyszer a plusz internet szolgáltatás havi díja, illetve a plusz hálózati kártya.

4: Dual WAN

Ez a kategória már hozzáértést igényel, a nagyobb pénztárcáról nem is beszélve. A lényege, hogy egy olyan eszközt kell vásárolnunk, ami képes a 2 bejövő internet kapcsolatból 1-et csinálni. A termékpaletta nagyon széles, ezért is mindenkinek el kell döntenie, hogy melyik eszközt választja. Fontos, hogy mindenképpen 2 darab WAN portot tartalmazzon a leendő eszközünk.

Egy példa: TP-Link TL-ER6020

Az egyik legolcsóbb eszköz a piacon. Sok olcsóbb versenytársával ellentétben rendelkezik grafikus felülettel, ezáltal könnyebb felinstallálni, mint a csak karakteres felülettel rendelkező egyéb eszközöket.
Viszont sokkal jobb megoldás, mint a többi. Egyes routerek esetleges sebesség csökkenésnél is átváltanak, így garantálni tudnak egy viszonylag állandó internet sebességet.
Nem igényel több kábelezést, hiszen mind a szolgáltatók, mind pedig a mi Dual WAN-os Routerünk elfér egy falon egymás mellett.
Ha nem értünk hozzá, kérjük szakember segítségét!

Ez a 3 lehetőség van a Dual Lan-os, illetve WAN-os hálózatunk kiépítésére így állandó szünetmentes hálózatot kialakítva a munkánkhoz.