Miért érdemes üzleti laptopot használni?

Már volt szó korábban laptop vásárlásról, akkor megnéztük a laptopok alsó kategóriát, most pedig megnézünk egy olyan kategóriát, amelyben mindenki megtalálhatja a számára mind árban, mind pedig teljesítményben legjobb laptopot. 

Ez a kategória/fajta az üzleti szériás laptopok.

Sokak számára ismeretlen ez a szegmens, pedig a számítástechnika történelmét meghatározó laptopok tartoznak ide, ami nélkül nem tartana ott a mai laptopok felszereltsége, illetve fejlettsége, ahol jelenleg tart. (Pl: IBM/Lenovo ThinkPad, Compaq Evo.)  

A címben feltett kérdésre válaszolva, a következők miatt érdemes üzleti laptopokat használni:
– strapabíróság,
– dokkolhatóság,
– kinézet,
– bárhol használható,
– hosszú élet, (mind akkumulátorban, mind pedig élettartamban)
– Remek ár/érték arány.

Nézzük meg ezeket a gyakorlatban is:

Strapabíróság:

Az üzleti szériás laptopok legfőbb tulajdonsága a strapabíróság. Vannak laptopok, amik több katonai szabványnak felelnek meg, és ezáltal a legszélsőségesebb körülményeket is képesek kibírni. Ha a legstrapabíróbb, de könnyen hordozható laptopot keresünk, akkor mindenképpen a Lenovo Thinkpad sorozatból keresgéljük. 

Ez a legstrapabíróbb és piacvezető, ennek a bizonyítéka, hogy a NASA a Nemzetközi űrállomáson is ezeket a laptopokat használja. (Erről a Google térképen is megbizonyosodhatunk.)
Igaz, hogy a többi gyártó laptopjai nem az összes ilyen katonai szabványban tesztelt, de olyan anyagokból készül (Dell Latitude – magnézium ötvözet) a váza és egyéb alkatrészei, amely a mindennapi hurcolást, esetleges kisseb dobálást, leejtést, és egész napos működést kibírja.
A laptopok strapabírósága nem csak a külsőjétől, a vázától, illetve ennek az anyagától, hanem a benne levő alkatrészek minőségétől, illetve ennek védelmétől is függ.

A laptopok egyik legsebezhetőbb alkatrésze a HDD/merevlemez, mivel ez mozgó alkatrészeket tartalmaz. A legtöbb gyártó kitalált mind hardveres, mind pedig szoftveres megoldásokat arra, hogy mielőtt egy nagyobb ütődés érné, parkoló állásba teszi az írófejet (tehát kikapcsolja), így megóvva a merevlemez épségét (HP). Ez minden gyártónál különböző, de mindenképpen egyedi megoldás. Vannak olyan gyártók, akik hardveresen próbálják ezt biztosítani. (Lenovo rázkódás csillapító gumigyűrű)

Természetesen az újabb laptopok már nem tartalmaznak merevlemezt, helyette SSD biztosítja az adattárolást. Tanácsolni tudom, hogy szerrezünk be egy SSD-t a laptopunkba, amennyiben HDD lenne még benne, mert több okból is előnyösebb. Akár felgyorsíthatjuk vele laptopunk (még a legolcsóbb SSD is képes több másodperccel lerövidíteni a boot (betöltési) időt), illetve mivel az SSD nem tartalmaz semmilyen mozgó alkatrészt, ezért egy esetleges leesés miatt nem válik akár ideiglenes használhatatlanná (tehát nem fog tönkre menni) olyan hamar. 

Dokkolhatóság:

Az üzleti laptopok egyik legnagyobb pozitivitása a dokkolhatóság. Minden üzleti laptophoz, aminek az alján található dokkoló csatlakozó, vásárolható dokkoló egység (az újabbaknál ez már Type C USB-n keresztül történik). De mi is a dokkoló? A dokkoló egy olyan port sokszorosító eszköz, amelyre, ha laptopot csatlakoztatunk, lehetőségünk van további portokra szert tenni. Minden gyártó különböző dokkoló megoldásokat tervezett meg, ez értendő a csatlakozásra, a kialakításra és a funkciókra is. De miért érdemes használni dokkoló egységet?

Ezt egy egyszerű példával szeretnénk bemutatni:
Van egy alkalmazott, aki 2 fő helyen használna számítógépet. Otthon, illetve az irodájában. Az adatai könnyebb hordozhatósága érdekében egy üzleti laptopot vásárol. Az irodájában használna egy monitort egy egeret, egy billentyűzetet, illetve vezetékes internetet. Otthon, a dolgozó szobában hasonlóan ez a konfiguráció. Alapesetben minden egyes alkalommal, amikor el szeretné vinni az asztalától a laptopot valahova, ki és bedugni kell a kábeleket. Ez egyrészt plusz idő, másrészt csatlakozó elfáradáshoz vezethet. De, ha mind a 2 helyre dokkolót rakunk, akkor munka kezdéskor egy mozdulattal rárakja a gépét, ezáltal egyszerre csatlakozik minden perifériához és az internethez. Mikor haza indul, leveszi a dokkolóról, majd otthon felrakja a másikra, tehát megspórol egy csomó időt.
A témába vágó videó: Link

Plusz jó tulajdonság lehet, hogy a laptopot egy kicsit megemeli, így egy kicsit kényelmesen lesz rajta gépelni, és nem utolsó sorban a légmozgást is elősegíti a hatékonyabb hűtés érdekében.

Folyamatosan fejlődnek a dokkolók is. A mostani dokkolók már USB Type C-n keresztül csatlakoznak a számítógéphez, melyen keresztül szintén megvalósulhat a laptop töltése.

A következő részbe megnézzük a többi tulajdonságot is, amit a cikk elején felsoroltunk.