Miből áll egy jó önéletrajz?

A nyár már itt van a nyakunkon. A tanévnek vége. Ilyenkor már javában folyik a diákmunka keresése. Sok munkahelyhez viszont az önéletrajz, elvárás. Így most erről lesz szó.

Az önéletrajz az első, amit a munkáltatók látnak belőled. Ezért egy egyedi, jól kinéző és lényegre törő önéletrajz fog téged bemutatni. A munkáltatónak ez alapján lesz első benyomása, ami természetesen az első interjú vagy szermélyes találkozó során megváltozhat. A tartalomra vonatkozó aktuális információk egyik partnerünk oldalán (rövidesen) elérhető (suliport.hu), melyben a szakmai és a hagyományos 1 oldalas önéltrajzot is megismerhetjük közelebbről.

Formai követelmény

Méret
Fontos mindegyik esetben, hogy az önéletrajzunkat mindig nyomtatáshoz készítsük el. Nem minden esetben fogjuk online küldeni az önéletrajzot. Ha diákként iskolaszövetkezeten keresztül szeretnénk dolgozni, akkor biztosan kell egyet vinnünk magunkkal a regisztrációra papír alapon. Egyrészt, mert azon minden információ rajta van, így könnyebb az adategyeztetés, másrészt ők tudják továbbítani az általad kiszemelt cégekhez.
Ezért minden esetben álló formátumban, A4-es papír méretben szerkesszük meg, ami Word-ben és a legtöbb helyen alapbeállítás.

Formátum
Fontos mindegyik esetben, hogy az önéletrajzunkat mindig nyomtatáshoz készítsük el. Nem minden esetben fogjuk online küldeni az önéletrajzot. Ha diákként iskolaszövetkezeten keresztül szeretnénk dolgozni, akkor biztosan kell egyet vinnünk magunkkal a regisztrációra papír alapon. Egyrészt, mert azon minden információ rajta van, így könnyebb az adategyeztetés, másrészt ők tudják továbbítani az általad kiszemelt cégekhez.
Ezért minden esetben álló formátumban, A4-es papír méretben szerkesszük meg, ami Word-ben és a legtöbb helyen alapbeállítás.

Többféle lehetőségünk is van az önéletrajzunk elkészítéséhez.

1. Europass

Az Europass önéletrajz egy 29 nyelven elérhető és kitölthető dokumentumtípus, amely elkészítését egy online szerkesztőfelületen végezhetjük el. Ehhez az Europass portált kell a felhasználóknak meglátogatni. Célja, hogy megkönnyítse a pályázók számára a CV megírását.

Olvashatjuk az europass.hu weboldalon.

Gyakorlatilag ez a fajta önéletrajz standard lett mindenhol. De ez nem azt jelenti, hogy ez a kötelező (kivéve, ha valóban az van feltüntetve, hogy ezt kérik, mert akkor természetesen kötelező.) Az előnye, hogy több nyelven is el tudjuk készíteni az önéletrajzunkat, de az is mellette szól, hogy mindezt pár kantintással megtehetjük.

Gyakorlatilag kérdésekre kell válaszolni. A kérdések a személyes adataink.


Először egy profilt kell létrehozni, az adataink megadásával. Majd pedig ez alapján tudjuk legenerálni a saját önéletrajzunkat.

2. Word.

Ehhez a megoldáshoz kell egy kis plusz számítógépes ismeret. Tudnunk kell a Wordben margókat beállítani, ismernünk kell a karakterek szerkesztési lehetőségeket. Plusz nem árt még ismerünk az előfej és élőláb használatát sem, főleg akkor, ha több oldalas önéletrajzot szeretnénk.

Ha használunk hasábokat, akkor egyrészt ki tudjuk tölteni az üres helyeket, és több információ is el tudunk helyezni az önéletrajzba, ami akkor előny, ha csak 1 oldalas önéletrajzot szeretnénk készíteni. Ha pedig tabulátorokat használunk akkor egyenesbe tudjuk hozni a hasábokat, és egy kicsit jobban kinéző lesz az önéletrajzunk.  

3. Canva.

A canva egy ingyenesen (bár kevés korlátozással) használható online grafikai program. Használata nagyon egyszerű, és szinte mindenhova tudunk vele tervezni videókat, giffeket és képeket is. Külön tudunk a közösségi platformokra bontva, az oda megfelelő méretben tervezni. De természetesen plakátokat, kiadványokat, szórólapokat, prezentációkat és nem utolsó sorban önéletrajzokat is tudunk szerkeszteni.

A felső sávban kereshetünk. Ha beírjuk azt amit szeretnénk, vagy ahova szeretnénk tervezni grafikát, nem csak egy, hanem több lehetőséget is felajánl, ami természetesen mind különböző kinézetű és megoldású.

Ha kiválasztottuk, akkor elénktárul a szerkesztő felület. Bár ez minden formátumnál más lehetőségeket dob fel, de most jelenleg az önéletrajzra fókuszálva mutatom be, hogy mit hol találunk


1. Sablonok
Ebben a menüpontban további kinézeteket találhatunk rendszerezve. Például szakma, infógrafikus vagy minimalista önéletrajz.

2. Elemek
Itt különböző olyan képeket, videókat, piktogrammokat, vagy éppen zenéket találhatunk, amiket fel tudunk használni az önéletrajzunkhoz, vagy az itt készült grafikákhoz és videókhoz. Egy előny, hogy háttér nélküli képekre is lelhetünk itt, tehát nem kell a háttér eltávolításval küszködnünk.

3. Feltöltések
Természetesn nem csak a Canva saját képtárából tudunk válogatni, hanem saját képeket, videókat vagy hangokat tudunk beilleszteni. Ez a feltöltések menüpontban tudjuk megtenni. Egy jó hír, hogy az összes feltöltésünket vissza tudjuk nézni, így töbször is fel tudunk használni egy-egy képet.

4. Szöveg
Itt tudunk beszúrni plusz bekezdéseket, vagy feliratokat. Tudunk változtatni természetesen betűtípust és betűméretet is, de az alap szinte mindenhol megtalálható beállításon kívül igény szerint animálhatjuk is a szövegeket. (Bár ez az önéletrajz esetében nem releváns).

Ha megterveztük az önéletrajzunkat, akkor a képernyő jobb felső sarkába tudjuk letölteni pdf, jpg vagy png formátumban. Érdemes a pdf formátumot választani, mert azzal könnyebb bánni akár ha kinyomtatjuk, akár ha elküldeni akarjuk valahova.

Tartalom

Már tudjuk, hogy hogyan lehet megszerkeszteni az önélrajzunkat. Most a tartalom következne. Ezt viszont a suliport.hu oldalán lesz majd található.