Melyik vírusirtó lenne számomra a legjobb?

A kérdést szinte mindenki felteszi, aki szakemberhez fordult eddig valamilyen probléma miatt. Melyik vírusirtó a legjobb számomra?

Bevezető

Szerintem egyetértünk abban, hogy mindenki szeretné az adatait és a mindennapi számítógépes tevékenységeit megvédeni. Viszont mivel mindenkinek más a felhasználási szokása és mindenki másra használja a számítógépét, ezért szeretnék csoportok szerint haladni, így mindenkinek egy (vélhetően) kielégítő választ adva.

Alapfelhasználók

Az alapfelhasználók közé tartoznak azok, akik a számitógépet főleg internetezésre használják, de természetesen ebbe a kategóriába tartoznak azok is, akik alap programokat vagy a Microsoft Office valamelyik programját is használják. Nekik amennyiben Windows 10-es rendszert használnak, elég a beépített Windows Defender. Érdemes többször vírust keresni, és ha esetlegesen talál, akkor elvégezni az általa javasoltakat.


Amennyiben ha még mindig Windows 7-et használunk, mindenképpen érdemes a plusz vírusirtó használata, mivel a beépített nem büszkélkedhet olyan kiemelkedő eredményekkel, mint a Windows 10-esbe integrált társa. Ez esetben az ESET vírusirtóját, vagy a Kaspersky Total Security nevű szoftvert tudom javasolni, amennyiben hajlandóak vagyunk megvásárolni. Viszont, ha ingyenes verziót vagy alternatívát keresünk, nyugodtan válasszuk a 360 Total Security -t, de választhatjuk egy másik gyártó a Panda Dome programjának ingyenes verzióját.

Közepes felhasználók

A közepes szinten már történik pár letöltés, esetleg torrentezés is, és onnan beszerzett programok telepítése vagy tartalom megtekintése. Ha ebbe a kategóriába tartozunk, akkor legyünk óvatosak és vizsgáltassuk meg a fájlokat, amiket telepítenénk. Erre a legegyszerűbb és legjobb megoldás a virustotal online szkennelő programja.

Amint feltöltöttünk egy fájlt, megmutatja, hogy mennyire biztonságos és hogy melyik vírusirtó hogyan reagálna az adott fájlra.
A fent említett felhasználóknak én 2 opciót kínálok választásra. Az egyik, hogy Windows 10 esetén az előző felhasználói csoporthoz hasonlóan meghagyjuk a Windows Deffendert, a másik pedig, hogy mellé egy Kaspersky Total Security nevű szoftvert is felrakunk. Jó hír, hogy tud működni mind a kettő együtt.

Pro felhasználók és gamerek

Bár sokan a pro felhasználókat az Apple gépeivel azonosítják, de el kell hinnünk, hogy Windows rendszer alatt is vannak komoly felhasználók. Például videóvágók, grafikusok, vagy a programozók.
Nekik mivel céges vagy saját adataik vannak, amit jobb, ha nem tud meg senki, ezért dukál az extra védelem. Itt mindenképpen a fizetős verziókat ajánlom, szerintem, ha az ember ráfordít egy jó és erős számítógépre, akkor melléje egy eredeti Windows 10 és egy vírusirtó is belefér a büdzsébe. Ezért használható ezen a szinten a Kaspersky Total Security vagy a Panda Dome Complete vagy Prémium verziója.

Minden felhasználónak

Tudomásul kell vennünk viszont, hogy 100%-os védelem nincsen. Ha csak abba gondolunk bele, hogy a fertőtlenítőszer a reklámokban 99,9 % -os hatékonysággal pusztítja el a vírusokat, már ez az állítás beigazolódik. Viszont, ha használunk védelmet, akkor meg tudja közelíteni a védelmi érték a 100%-ot.

Tudatos internet használat

Fontos tudni, hogy sokban függ a védelmünk tőlünk is. Hiszen ha betartunk pár szabályt, akkor elkerülhető a fertőződés.

  1. Csak ellenőrzőtt forrásból töltünk le fájlokat. (Mindig figyeljük a letöltési linket, és csak ellenőrzés után töltsük le) 
  2. Használjuk a Google vagy a Bing keresőjét. Amennyiben nem általunk változott meg, végezzünk tisztítást és vírusirtást. 
  3. Csak az adott program gyártójától (tehát gyári weboldaláról) szerrezük be programokat és szoftvereket. 
  4. Semmilyen gyanús e-mail vagy chat (Messenger stb.) mellékletet ne nyissunk meg, és ne töltsünk le. 
  5. Használjunk tiszta és jogtiszta szoftvereket és operációs rendszert. (A Microsoft Office a diákoknak ingyenes még mindig)