Laptopvásárlási körkép: megéri-e hitelt felvenni egy új laptopra, vagy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér?

Új laptopot vásárolnánk? Megtetszett egy ultrabook? De mi van, ha a takarónk túl kicsi? Erre is van megoldás!

Az átlagemberek számára, ha laptop vásárlásról van szó, érthető okok miatt a nagy elektronikai szaküzletek jutnak eszükbe. Viszont elképzelhető, hogy nem csak ez a lehetőség létezik. Sőt biztos. A mai nap erre keressük a választ.
Cikkünk első részében az új laptop vásárlás anyagi oldalát (is) boncolgatjuk, míg a másodikban prémium alternatívákat elemezünk.

Laptop vásárlás előtt mindenképpen fel kell mérni azt, hogy mire fogjuk használni.
Az “olcsó”, szaküzletekben kapható laptopoknak van előnye és hátránya. Előnye lehet az alacsony ár és az azonnali elvitel, hátránya pedig, hogy ezek az “olcsó” laptopok nem strapabíró szerkezettel rendelkeznek. De ha maximum lakáson belül hordozzuk és csak internetezésre vagy filmnézésre, zenehallgatásra használjuk, arra teljes mértékben elegendő lehet.
Nagyon sok ember anyagi okok miatt nem tudja egyben kifizetni egy laptop árát, ezért ők gyakran hitelre támaszkodnak.
Én nem vagyok pénzügyi szakember, ezért felkértem Gál Rolandot, a bitkurzus.hu tulajdonosát, hogy adjon magyarázatot nekünk, kalauzoljon el minket a témában.

 Roland az utolsó “felvonásában” említést tett a használt piacra. Egy nagyon jó alternatíva laptop vásárlásra. Viszont ez nagyon sok odafigyelést igényel. Egyrészt nagyon sok csaló próbál visszaélni a vásárlókkal, másrészt lehet, hogy az adott laptop túl van árazva, magyarul nem ér annyit amennyiért árulják, így érdemes kikérni egy szakember véleményét vásárlás előtt.

Nagyon kevesen gondolnak viszont egy harmadik megoldásra. Sok olyan vállalkozás/vállalkozó foglalkozik informatikai eszközök értékesítésével, akitől (alap felhasználásra) jó minőségű, használt  üzleti (prémium) laptopot lehet vásárolni jótállással. Ezek a gépek felújítottak, egyes esetekben új alkatrészeket tartalmaznak, és árukkal akár a nagy elektronikai szaküzletek árai alatt tudnak maradni.

Ha pedig Professzionális felhasználásra keresnénk laptopot (kreatív tevékenységek, állandó hurcolászás, ügyfelekhez járás), érdemesebb körülnéznünk az üzleti szériás laptopok világában, mert igazán jó munkaállomás típusú gépet találhatunk az új árának töredékéért. (Ezt bővebben kifejtjük egy későbbi posztban.) Egy előnye ezeknek a gépeknek a beszerezhetősége, hiszen sok webáruház foglalkozik ezekkel a laptopokkal.