Laptopok tisztítása kívülről és belülről magunknak. Kell szakember hozzá?

A kérdés adott: Kell-e a szakember ahhoz, hogy megtisztítsuk kívül és belül is a laptopunkat?

A válasz igen, de egyben nem is. Nézzük meg miért:

Külső – szakember nélkül

Megbizonyosodhattunk a jelenleg is tartó Home Office alatt, hogy számít milyen környezetben töltjük el a műszakot vagy hallgatjuk az tanórát. A rendezett környezethez hozzá tartozik a tisztaság is. Saját magamon is tapasztalom, hogy ha az asztalomon rend és tisztaság van egy fokkal produktívabb vagyok. Ehhez hozzátartozik még, hogy az asztalom és a különböző kiegészítők összessége az én igényeim szerint legyen kialakítva. Ezt akkor a legkönnyebb és legolcsóbb kivitelezni, ha saját magam csinálom, de erről később szeretnék beszámolni hosszabban.
A laptop külsejének tisztítása sok esetben nem igényel szaktudást. Viszont nem mindegy, hogy melyik részéhez mit használunk.


A műanyag alkatrészeket (tehát a billentyűzetet, a csuklótámaszt, a touchpadot és a laptop tetejét) akár egy alkoholos törlőkendővel is le lehet tisztítani. Ha vannak kisebb rovátkák, ahova könnyen bele tud ülni a kosz, oda fogkefét vagy ecsetet érdemes használni, mielőtt valamilyen szert oda nem fújtunk. Értelem szerűen a legjobb, ha speciális például a VMD termékei közül választanánk, de ablak tisztítót is használhatunk. Viszont figyeljünk, hogy a szellőző nyílásokba ne kerüljön semmilyen szer, mivel ez akár a laptopunk zárlatát is okozhatja.


A kijelzőnél már más a helyzet. Mivel ezt nézzük állandóan, ezért zavaró, ha például foltos vagy csíkos. Ehhez érdemes használni kijelző tisztító habot. Ezt bármelyik informatikai boltban kapunk, de akár a Média Markt-ba is rálelhetünk. Sok típusú kapható, de lényege mindegyiknek az, hogy a folyadék felvitele/felfújása után vagy a hozzá kapott törlőkendővel, vagy sima papírtőrlővel letöröljük a habot ezáltal megtisztítva a kijelzőt. De érdemes elolvasni a csomagoláson levő instrukciókat és azokat is követni.

Viszont nagyon fontos:

Ezek a tisztító habok nagyon könnyen okozhatnak kárt is, ha nem megfelelő helyre jutnak, illetve a teljes száradás előtt bekapcsoljuk a gépet. Ilyenkor elromlásra a következő alkatrészek a leghajlamosabbak: a billentyűzet és a kijelző. Régebbi gépeknél, ahol még nem LED háttérvilágítású kijelzők voltak, nagyfeszültség működteti a fénycsövet. Ennek elázása rosszabb esetben áramütéshez, zárlathoz, a notebook kigyulladásához is vezethet. Itt fokozott óvatossággal kell eljárni, illetve a tisztítószer spriccelése helyett csak nedves tisztítókendő használata javasolt. Egyes fertőtlenítő vegyszerek a billentyűzet gumiharangjait károsítják, így hibás klaviatúraműködés keserítheti meg életünk. Egyes notebook-oknál a billentyűzet cseréje új alkatrész felhasználásával a tizennéhányezertől a közel ötvenezer Ft-os tanulópénzig is terjedhet.

Belső

Minél több laptop, annál több fajta összeszerelési módszer, ezáltal nincs egy standard szerelési útmutató. A laptop szétszerelése nélkül pedig nem lehet 100%-osan kitisztítani a készüléket belülről. Ezért mindenképpen ajánlott gyakorlott szakember felkeresése.
De ha mégis elhatározzuk, hogy nekiállunk és szétszedjük laptopunkat, érdemes utána keresni a pontos szétszerelésnek (sok videót lehet találni: -Laptop típusa- disassembly), de mindemellett érdemes beszerezni (amennyiben nincsen kompresszorunk) sűrített levegőt és jó minőségű processzor hűtő pasztát. De újfent megjegyzem, ezt a műveletet jobb, ha szakember végzi, mert egyes kommersz (otthoni célra szánt olcsóbb) laptopoknál a burkolat megbontása után már csak alkatrész cserével lehet maradéktalanul visszaállítani a mechanikai stabilitást.
Elsőnek mindenképpen áramtalanítani kell a gépet. Ha kézzel kipattintható az akku, akkor könnyebb helyzetben vagyunk, de ha beépített energiaforrással bír gépünk, az áramtalanítást szoftveresen kell kezdeményezni BIOS-ból. Az akku eltávolítása után bizonyosodjunk meg róla, hogy nincs áram alatt a laptopunk. Erre azért van szükség, mert némelyik notebook két akkuval rendelkezik: egy kézzel cserélhetővel és egy beépítettel. Ilyen esetben vegyük ki mindkét akkumulátort, és húzzuk ki a töltőt (lehetőleg ne aközben, hogy kedves operációs rendszerünk éppen frissít, karbantart).


Fontos figyelnünk arra, hogy a ventilátor tisztításakor ne engedjük felpörögni azt (a sűrített levegős vagy kompresszoros tisztításnál), mert a csapágyazás megégéséhez vezethet, illetve találkoztam olyan esettel is, ahol a ventilátor lapátok a nagy centripetális erő miatt pánikszerűen távoztak…

A tisztítás maradjon disszipáció segítő és nem rontó tevékenység!
Ezeken kívül figyeljünk, hogy a processzor hűtőt tartó csavarokat a feltüntet számok szerint csavarjuk ki és be. Ha nem így teszünk, akár megszeghetjük a hűtőt, de emiatt előfordulhat a paszta nem megfelelő mértékű eloszlása a processzoron, vagy olyan pozícióba kerül a hővezető felület, hogy nem illeszkedik a processzorra.


De mindemelett még számos kisebb dologra kell odafigyelni, ezért ismételten felhívom a figyelmet a szakember való fordulás fontosságára.

Covid a laptopokon?

Lassan talán már kifelé megyünk a Covid-ból, de pár hasznos információt szeretnék megosztani, amivel megvédhetjük az egészségünket.
Az eszközök és készülékek használat előtti fertőtlenítése mára már a legalapvetőbb lépés lehet sokunkál. Notebook esetén különös tekintettel kell lenni a klaviatúrára és egérre, de a laptop vagy akár az asztalunk többi részét is ajánlott baktérium és vírusmentesíteni. Ehhez alkoholos törlőkendőt használjunk, a fent már említett érvek miatt. Egy ajánlás erre, de bármilyen másik is megfelel erre a célra.


Abban az esetben, ha többen is használnak egy laptopot, leegyszerűsíti a védelem megoldását, ha mindenki saját külső billentyűzetet és egeret használ. Több munkahelyen már jól működik ez a technika. Sok százalékkal csökkenthető az átfertőzés veszélye, és lehetőséget kaphatunk, hogy mindenki a számára legjobban tetsző és kedvenc billentyűzetét és egerét használja.
De mindezt megelőzően használatunk egy UV sterilizáló lámpát. Erről egyik alapító tagunk fogja leírni a véleményét, tapasztalatát, javaslatát:

"Az eltérő külső és belső levegőhőmérséklet miatt a hurcolászott notebook-okban páralecsapódás jelentkezik, mely a különböző kórokozók kedvelt melegágya. Ugyanúgy, ahogy az autónk és lakásunk klímaberendezését időnként fertőtleníttetjük, javasolt a laptopokon is elvégezni egy hasonló eljárást. Mivel PC és notebook szervizelést is végzek, ezen eszközöknél fontosnak tartom a jelen helyzetben (is) a készülékek kórokozómentesítését. Erre egy hordozható, UV fénnyel (is) működő eszközt javaslok használni. 
 A fertőtlenítés menete, egy javasolt módszere:
A gépet bekapcsoljuk, majd elindítunk rajt egy processzor igényes feladatot, hogy szüksége legyen az eszköznek a ventilátoros hűtésére. Beletesszük egy jól zárható dobozba, mellé egy fertőtlenítő lámpát, majd fél órára összezárjuk őket. Fontos, hogy semmilyen élőlény ne legyen a közelben (ember, háziállat, szobanövény), mert visszafordíthatatlan kárt okozhatunk szervezetükben! A ventilátor szárít és cirkulálja a levegőt, így erősen ajánlott, hogy dolgozzon ő is annak érdekében, hogy minél eredményesebb legyen a folyamat.
Arra azért figyeljünk, hogy nehogy átessünk a ló másik oldalára: a túlzott UV fény a műanyag alkatrészek öregedéséhez vezethet, mely idővel a zsanérfészkek kitörését eredményezheti, így a gép idő előtt kieshet a munkából, azaz a szervizelési esemény bekövetkezése nagyobb léptekkel közelítenek.
 Azok az emberek, akik irodában (vagy iskolában stb) és otthon is használják gépüket, és megtehetik, hogy két gépet birtokoljanak (pl: egy notebook és egy pc), jó megoldás lehet az is, hogy felhős szinkronizálás mellett (vagy VPN kapcsolattal) az egyik készüléket csak a lakáson belül, a másikat csak a lakáson kívül használják, így ezzel is csökkenthető a fertőzés kockázata. Természetesen ekkor is lehet sterilizáló lámpát használni, de ennek alkalmazásának gyakoriságát ritkíthatjuk. Különböző webáruházakban vásárolhatunk olyan eszközöket, melyek a telefonunk, lakás- és autókulcsunk, ékszereink, valamint pénztárcánk és egyéb eszközeink fertőtlenítésére vannak kitalálva. 
 Mindemellett, ha kellő odafigyeléssel és gondoskodással járunk el, egy tiszta és biztonságosan használható gép boldog tulajdonosa, használója lehetünk hosszú távon. Higyjük el: a gondoskodás, a megelőző karbantartás meghálálja a törődést, még úgy is, hogy ennyire fogyasztó társadalomban élünk. A megfelelően kiválasztott gép könnyebben és biztosabban lehet hosszútávú társunk a munkában.
 Legyünk elsőre olyan okosak, mint amilyenek utólag lennénk! „
Hetyei Kornél