Hűtő paszta helyett sziloplaszt?

Számítógépünk egyik nagyon fontos összetevője a hűtőpaszta. 2 helyen is használjuk: a processzornál és a videokártyánál is. Ez az az összetevő, amin semmiképpen sem szabad spórolni, hiszen egy gagyi vagy kínai 1 dolláros variánsnak a hővezető képessége nem elég, így akár túlmelegedés is előjöhet.  Nagyon sokan foglalkoztak azzal, hogy milyen egyéb anyaggal helyettesíthető a hűtőpaszta. EZEKET SEMMIKÉPPEN NE HASZNÁLJUK ÉS NE PRÓBÁLJUK KI!!!

Próbálkoztak többek között lóbalzsammal, noname szilikonpasztával, arany színű pasztával, rebarbara lekvárral, lábizzadás gátlóval, sütésálló baracklekvárral.

Az eredeti cikkben 2 darab hűtéssel is teszteltek. Ha nem nézzük a pasztát (hiszen hővezető célra készült), akkor a diagram szerint a rebarbara lekvár a legjobb hűtőpaszta-helyettesítő. 
 De nagyon fontos, hogy a sziloplasztot semmiképp se használjunk! A sziloplasztnak van egy olyan funkciója, ami miatt tömítésre használják: ez a ragadás.  Én személy szerint most találkoztam először a sziloplasztos módszerrel. 

Adott egy PC: i5-4400 processzor, H81-es chipset-re épülő ASUS alaplap, 8 GB RAM-mal.
Egyben vettem a gépet ezzel a konfigurációval. Természetesen, mint minden jó szakember, én is  teszteltem az AIDA rendszerstabilitás tesztjével. Ez a teszt 100%-on dolgoztatja a processzort, ramot, Videokártyát, SSD-t, illetve a HDD-t. Ki is derült, hogy már a Windowsban is közel 40 °C volt a hőmérséklet. Szeretném újra pásztázni, erre a hűtő nem jön le a helyéről sehogy sem: természetesen a sziloplaszt miatt. Jött a kérdés, hogy mit lehet tenni? Először is meg kell szabadítani az alaplaptól a processzort és hűtőt. 

Mivel az LGA 1150-es foglalat köré már csavarozva van a processzorhűtőt fogadó keret, ezért ezt könnyen el lehet távolítani. (775-nél még ezt nem tudjuk megtenni. AMD-nél általában simán kijön a foglalatból egy határozott rántásra. De csak óvatosan!!!) Ezután jön az érdekes része. Sem folyamatos melegítés, sem semmilyen alkohol tartalmú folyadék nem segített. Ezekben a helyzetekben sajnos valami veszteség mindig van. Az én esetemben csak a hűtő volt, szerencsére. Nagy nehezen sikerült a hűtő alá egy lapos csavarhúzóval benyúlni, így a processzor és a hűtő közé befecskendezve sikerült egy kis alkoholt bejuttatni. Közel 4 óra folyamatos idegeskedés és kb 50 BPM-mel megnövekedett pulzus szám mellett sikerült levenni. (A megnövekedett pulzusszám miatt nem a fényképezésre fókuszáltam, ezért kevés képpel tudok szolgálni.)

Amit még tudok ajánlani. Ne hajszárítóval melegítsük, hanem szerezzünk be egy hőlégfúvót! Sokkal jobb a hatékonysága ilyen feladatnál. A másik a megfelelő oldószer. A körömlakk lemosó is jó lehet, de a hígító, vagy egyéb, ragasztó oldására való folyadék a legjobb a feladatra. És a legfontosabb a nyugalom. Mindig  meggondoltan kell cselekedni, és a legfontosabb, hogy a düh, nem old meg semmit, maximum a vegyszer…
És mindegyik alkatrésznek árt, ha nagy magasságból a gravitáció hatásait igénybe vesszük, főleg ha ezt kezdő sebesség segítségével tesszük.😁