Hogyan építsünk otthonra hálózatot?

Hol is kezdejem? Rengeteg sokmindentől függ, hogy otthonra milyen hálózatot kell építenünk vagy a jelenlegit frissíteni. 

Mitől függ az egész?

Talán a legjobban attól függ az egész, hogy hol is lakunk. Lakótelepen vagy esetleg családi házban, de azt se kell elfelejteni, hogy a szolgáltatótól milyen internetsebesség jön.

Hogyan válasszunk otthonra eszközöket?

Ez a legerősebb pont ahol ellehet rontani az egészet. Elöszőr is meg kell néznünk, hogy a szolgáltatótól nekünk milyen internetcsomagunk van. Bár ez már nem nagyon fogja megváltoztatni a döntésünket. Én a Gigabites eszközöket ajánlom mindenképpen, hiába van otthon csak 100-as internet attól még a fájlátvitel 2 gép között gyorsabb lesz mint egy sima 100Mb/s-es routerrel. Felmerülhet az a kérdés, hogy ezt hol is láthatjuk egy eszköz leírásánál? Az alábbi kép az Árukereső weboldalról metszettem ki. Itt jól látszik, hogy LAN és WAN sebességet is néznünk kell. Amennyiben az egyik csak 10/100 azt nem érdemes megvenni.

Wi-Fi vagy kábel?

Sok esetben felmerül az a kérdés, hogy melyiket használjuk. Laptopon/asztali gépen amennyiben lehetséges használjunk kábelt. Kábelből is van többféle, én a Cat 6-os kábelt ajánlom. Melyik a jobb? Alapvetően a kábel a jobb mivel az tudja a legtöbb adatot átvinni és sokkal stabilabb mint a rádiójeles Wi-Fi. Telefonon értelemszerűen a Wi-Fi lesz előnyben mivel nem nagyon van lehetőségünk kábelt használni. Összegezve: Ha tudunk akkor használjunk kábelt, abből is a Cat 6-os fajtát. 

Mi van akkor, ha nincsen elég port a routeren egy újabb eszköznek?

Nem kell pánikba esni erre is van megoldás. Ilyenkor egy hálózati elosztót rendes nevén switch-et kell vennünk. Mi is ez pontosan? Ez egy olyan eszköz amibe a routerből belemegy egy kábel majd azt többfelé osztja. Ebből is van többfajta, otthonra a sima kis egyszerű megteszi, de itt is vigyázni kell arra mint a routernél, hogy Gibabites portjai legyenek.

(A képek csak tájékoztató jellegűek, hogy eltudjuk képzelni az eszközöket. NEM minden esetben ilyen eszközöket kell venni!)