Facebookon/Messengeren terjedő vírusok ellen.

Nem kell bemutatni szerintem senkinek sem azt a jelenséget, amikor a tudtunk nélkül küldünk az összes ismerősünknek egy videót vagy hivatkozást. Ez a jelenség napi szinten előfordulhat velünk, ha nem vigyázunk megfelelően arra, hogy mit és hogyan nyitunk meg. Nézzük meg ennek a megelőzését, illetve ha már bekövetkezett, mit kell tennünk! 

1. Mindig szigorúan csak számunkra ismert emberektől nyissunk meg hivatkozásokat vagy videókat! Ha valaki esetleg számunkra ismeretlen küldene valamit, vagy ne foglalkozzunk vele, vagy kérdezzünk vissza, hogy ez micsoda!

 2. Ha esetleg ismerősünk csak egy videót küld, és nem ír hozzá semmilyen kommentárt, inkább kérdezzünk vissza, hogy ez micsoda!

3. Mindig nézzük meg a hivatkozás címét!
A napokban futottam bele egy érdekességbe. Ismerősöm küldött nekem egy “Youtube.com” címre hallgató videót.
Vannak bizonyos formai jelzők, amik hiánya vagy megléte alapján tudhatjuk, hogy az adott cím hivatalos, vagy egy vírus terjesztéséről van szó. Ilyen a már fent is említett nagy betűvel írt Youtube is. A nagyobb weboldalak többsége nem alkalmaz nagy betűket a címükben.


4. Sose nyissunk meg / jel nélküli hivatkozást!
Ha valaki például YouTube-on szeretne videót küldeni nekünk, akkor biztosan a “https://youtube.com” után / jelet követően folytatódik a címe. (Pl: https://youtu.be/h1RzUMP1mgA) De ez nem csak a YouTube-nál van így.


5. Mindig vizsgáljuk meg a SZEMÜNKKEL a küldött üzenetet!
Gyanakodhatunk például, ha valaki rá nem jellemző tartalmat küld nekünk, ilyen pl a 18+-os tartalom, különböző álhírek.


6. Gyanakodhatunk, ha a környezetünkből többen is megkapták ugyan azt az üzenetet.

Ha már esetleg megtörtént a baj, akkor a következőket lehet tenni.

1. Tudassuk ismerőseinket, hogy ne nyissák meg a már elküldött hivatkozást. Ezt tegyük meg akár a Facebookon egy nyilvános posztban, vagy a legjobb, ha elküldünk mindenkinek egy tájékoztatást. (Természetesen ez több 100 ismerősnél kicsit sokáig tart, de talán ezzel megóvhatunk másokat is.)
 
2. Változtassunk jelszót! De a legjobb, ha ezt úgy tesszük meg, hogy más gépről jelentkezünk be ehhez, így ha a gépünk fertőzött, akkor gátat szabhatunk további terjedésnek.(Ezt főként elővigyázatosságként tegyük meg, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen adatainkhoz fértek hozzá.)

3. Végezzünk vírusirtást. Nagyon sok fajta lehetősége van ennek a műveletnek, de a legjobb, ha szakemberre bízzuk ezt.

Ezen lépéseket javaslom mindenkinek, aki ki lehet téve ennek a veszélynek.