Dual PSU? Vajon szükségünk van 2 tápegységre?

Volt már szó laptopokról és annak tápellátásáról, de most egy kicsit érdekes és extrém megoldásról lesz szó.

A számítógépek egyik legfontosabb alkatrésze a tápegység. Ha ez az alkatrész a számítógép konfigurációjához nem tud elegendő áramot biztosítani, akkor veszíthetünk a számítógép teljesítményéből. Ezt főleg akkor vesszük észre, ha játszunk vagy más teljesítmény igényes munkát végzünk.

Dual PSU

A legtöbb hobbi számítógép szerelőnek, aki elég affinitást érez ahhoz, hogy számítógépeket állítson össze, az egyik legnagyobb hibája a nem megfelelő tápegység kiválasztása és beépítése.
Ahhoz, hogy megfelelő teljesítményű tápegység dolgozzon a gépünkben, először meg kell győződjünk a meglévő vagy összeállítandó számítógép pontos konfigurációjának és a különböző alkatrészek fogyasztásával. Sok gyártó feltünteti, hogy az adott alkatrész hány wattot fogyaszt. Ezeket az értéket akár manuális is összeadhatjuk, de a legkönnyebb, és lehet, hogy a legjobb, ha használunk egy online kalkulátort.

Én sok esetben az OuterVision® Power Supply Calculator szoktam használni.

A Kalkulátor működése nagyon egyszerű. Megadjuk vagy kiválasszuk a listából a számítógép alkatrészeit, és máris megkapjuk, hogy hány wattot fogyaszt a számítógépünk. Sőt, még ajánlást is kapunk a tápegység választására.

A későbbiekben részletesen fogok beszámolni erről a kalkulátorról egy posztban.

Calculator teszt mérés

Extrém esetekben láthatunk olyan konfigurációkat, amely 2 tápegységgel rendelkezik. Ezek a számítógépek általában 2 processzorral és/vagy videokártyával vannak felszerelve, de nem ritka az 1 TB feletti memória mennyiség, a szerver (az átlagnál többet fogyasztó) SSD és HDD alkalmazása és a plusz bővítőkártyák (10 Gigabites hálózati kártya, Mini SAS kártya, PCI SSD vagy bővítőkártya). Ezek az alkatrészek akár meghaladhatják a több ezer wattos teljesítményt is.

Az elmúlt időben viszont az új generációs videokártyák piacra kerülése miatt (RTX) a tápegység gyártók elkezdtek nagyobb teljesítményű tápegységeket gyártani, de a feljebb felsorolt esetben még ezek is kevesek, és nem alkalmazandóak, főleg a nagyobb méretük miatt.

Mi kell hogy Dual PSU technológiát használjunk?

Ha mégis úgy döntünk az előzetes felmérés és kalkuláció után, hogy Dual PSU-t használunk, akkor el kell keserítem mindenkit, hogy még plusz kompromisszummal jár ez a technológia.
Hiszen kell egy közösítő adapter vagy kábel és egy 2 tápegység beszerelésére alkalmas ház.

Az adaptert a legkönnyebb beszerezni. A legtöbb magyar webshopban találunk erre több megoldást, de ha van egy kis elektronikai és forrasztási affinitásunk hozzá, akkor mi magunk is készíthetünk hozzá egy átalakítót.
A kábelek lényege, az hogy elindítsa a másodlagos tápegységünket azonos időben a fő tápegységünkkel. Én személy szerint a kábel verzióját ajánlom, de a nyákra szerelt kábelt is használhatjuk, bár ez a kábel menedzsment szempontjából nem olyan előnyös.

Átalakitó
Átalakitó

A számítógépház tekintetében nem vagyunk ilyen könnyű helyzetben. Sajnos nagyon kevés ház tud 2 tápegységet fogadni. Ezt az is bizonyítja, hogy a magyar webáruházak nagy részében nincsen lehetősünk erre szűrni a termékek közül. Viszont ha találunk, akkor meg kell barátkoznunk a nagy méretével és magas árával is.

Összefoglalva – Kell nekünk 2 tápegység?

Hát, a legtöbb átlag konfigurációhoz nem. Az átlag irodai és játékra használt számítógép megfelelően működik egy tápegységgel, nem véletlen, hogy ez az általános megoldás.
Viszont, ha több videokártyás konfigurációt vagy 2 szerver processzoros (Intel Xeon) számítógépet szeretnénk építeni, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a Dual PSU technológián.

A következő részbe megnézzük a Dual redundáns tápegységről és a fent említett kalkulátorról ejtünk szót.