Discord használata a digitális távoktatásban.

Újra bejelentették a tantermen kívüli digitális oktatást. Sok tanár már felfedezte a különböző csevegő felületeket, de van egy kivétel a Zoom, a Teams és a Skype hármasból. Ez a Discord.
 De mi is ez pontosan?

Discord egy szabadalmaztatott ingyenes VoIP alkalmazás és digitális terjesztési platform, amelyet legfőképp videójáték-közösségek számára terveztek, de nem zár ki semmilyen más témájú közösséget sem.

Wikipédia

Az igaz, hogy a Discord videójátékhoz kifejlesztett csevegő szoftver, de nagyon sok olyan funkciót tartalmaz, ami megkönnyíti az oktatást. És tud magyarul is. Támogat webkamerás csevegést, képernyőmegosztást is, amik szinte elengedhetetlen egy online tanórán.
Lehetőségünk van “Szerver”-t létrehozni, ahol külön csatornák létesítésével lehet az oktatást folytatni, így megkönnyítve például az általános csevegést a házi feladattól való elválasztásban. A szervert nem a szó szoros értelmében kell érteni.

Csatorna: 2 fajta csatorna létezik; az egyiket csak hanghívásokra lehet használni, a másikat pedig szöveges üzentek továbbítására eszközölhetjük. Ezeket a csatornákat lehet moderálni, így beállíthatjuk, hogy csak bizonyos tanulók tudjanak írni, vagy a jogosultságok konfigurálásával egyéb adminisztrációs tevékenységeket folytatni.

Most, hogy már megtudtuk mi micsoda, készítsünk el egy szervert!

A legfontosabb, hogy először letöltsük és telepítsük a számítógépünkre a Discordot, illetve hogy csináljunk egy fiókot, mert a böngészőből futó felületen csak korlátozott lehetőségeink vannak.  A letöltést a www.discord.com oldalról indíthatjuk.

A “Letöltés erre: Windows” gombra kattintva tudjuk letölteni a klienst, a Bejelentkezésre kattintva pedig értelemszerűen bejelentkezhetünk, illetve vagy ezt megelőzően regisztrálhatunk. 

Miután letöltöttük, a következő felületen válaszuk a regisztrációt!

Ehhez töltsük ki a megfelelő adatainkkal a szükséges mezőket, illetve ne felejtsük el az email címünket visszaigazolni, természetesen az erre a célra küldött e-mail segítségével.

Miután mindezt megtettünk, a Discord már segíti a szervert beállítani és létrehozni, illetve a felület kezelésének elsajátításában is elkalauzol a sárga felkiáltó jelekkel.

Ha végig csináltuk az egészet, a böngészőt bezárhatjuk, hiszen áttérünk az alkalmazásra.

Telepítés után be kell jelentkeznünk a felhasználói adatokkal. 

Ezek után a szerverünk apró konfigurálásaival kell foglalkoznunk. Ilyenek például a szobák megfelelő nevének beállítása.

Új szobákat a + jelre kattintva hozhatunk létre, majd a megjelenő ablakon tudjuk a csatorna nevét és típusát beállítani.

Ha létrehoztunk minden számunkra megfelelő csatornát, akkor tanórára kész a Discord szerverünk, ami azt jelenti, hogy jöhetnek a diákok. Meghívót a kis emberre kattintva tudunk igényelni.

Meghívhatjuk személyesen ismerőseinket, illetve egy internetes linket tovább küldve a diákokat. 

Számtalan esztétikai beállításra van lehetőség, amelyekről később még beszámolunk, illetve amiben segítséget is nyújtunk. 
Kellemes online tanórát, hatékony oktatást és tanulást mindenkinek!!