Discord használata a digitális távoktatásban 3.

Az előző 2 részben megnéztük, hogy hogyan lehet egy Discord szervert készíteni a digitális tanóra helyszínének. Ezen kívül pedig azt is megmutattuk, hogy hogyan lehet testre szabni, milyen plusz lehetőségek vannak a sima beszéden kívül. Viszont van egy érdekes dolog, ami akár megkönnyítheti a tanárok moderálási vagy oktatásbéli munkáját is.

A Discord támogat különböző botok (robotok) használatát. Ez végül is azt jelenti, hogy van egy (vagy akár több) robot a szerver felhasználó listájában, ami előre beállított funkciókat végez. Ez lehet akár a házi feladatok elküldése, időpontok bejelentése stb… 
Megkértem egy magyar fejlesztésű bot tulajdonosát (FightMan01 bot) Németh Áront, hogy mutassa be robotjának azokat a funkcióit, ami segíti a digitális óra menetét. Az ő cikkét olvashatják most:

„Discordot használnak a távoktatás lebonyolításához? Szeretnék biztonságban tudni a szervert, illetve a diákok szeretnének naprakészek lenni? Szeretnék ajánlani Önöknek egy botot, mellyel a digitális oktatást könnyebbé, biztonságosabbá lehet tenni. A bot a FightMan01 bot névre hallgat. Rengeteg funkció érhető el benne, de ebből jelenleg 5 funkciót szeretnék kiemelni.

Az első a KRÉTA értesítő rendszer. A felhasználók külön-külön tudják beállítani, miután ez megtörtént a bot minden üzenetet, házi feladatot, jegyet, számonkérést és mulasztást privát üzenetben elküldi. A rendszer jelenleg lényegesen gyorsabban működik, mint maga a KRÉTA applikáció. Az adatokat titkosítva tároljuk, egy paranccsal bármikor törölhetőek.

A második a szerver fehérlista rendszer. A rendszer bekapcsolása után csak a fehérlistázott felhasználók tudnak belépni a szerverre, ezzel is megvédve azt a nemkívánatos felhasználóktól.

A harmadik a jegyzet rendszer. Szerver szintű jegyzeteket lehet készíteni, amiket bárki meg tud tekinteni. Nagyon hasznos tud lenni, ha csak 1 osztály tartózkodik a szerveren.

A negyedik a log rendszer. A rendszernek különböző szintjei vannak, ebből a voice modult szeretném kiemelni. Beállítása után a bot a megadott csatornába mindig beküldi, ha egy felhasználó belépett, kilépett egy hangcsatornából, vagy ha esetleg hangcsatornát váltott, némította, süketítette magát stb.

Az ötödik az emlékeztető rendszer. Kisebb emlékeztetőket lehet beállítani, majd a bot a megadott időpontban privát üzenetben emlékeztet.

A botot konfigurálni bármelyik csatornában lehet.
A kréta értesítő rendszert a ?!kreta paranccsal lehet bekapcsolni. A fehérlista rendszer parancsait a képen megtalálják.

A jegyzet rendszer parancsait az alábbi képeken megtalálják.

(a prémium parancsok a távoktatás alatt ingyenesek)

A log rendszert a ?!log [be/ki] [#csatorna] paranccsal lehet állítani.

Modulok konfigurálása: ?!logmodes [mód]

Az emlékeztető rendszert a ?!reminder [idő (végére az egység, angolul)] [szöveg] paranccsal lehet használni.

A bot ezek mellett még rengeteg funkcióval rendelkezik, érdemes meglátogatni a https://fightman01bot.hu/parancsok weboldalt, ahol további tájékoztatást kaphatnak. A bot meghívása a https://fightman01bot.hu/invite oldalon lehetséges.”

Németh Áront

Reméljük, hogy elegendő információval tudtunk szolgálni olvasóink számára. Bármilyen kérdése van a bottal kapcsolatban, keresse fel az alábbi címet:

Németh Áron
Discord: FightMan01#1680
Weblap: https://fightman01bot.hu/
E-mail: 04aron@gmail.com