Discord használata a digitális távoktatásban 2.

Az előző posztunkban megtudtunk, hogy hogyan lehet elkészíteni egy szervert, most pedig további beállításokat szeretnénk megmutatni, melyek mind esztétikai, mind pedig az oktatást segítő jelentőséggel bírnak.

A) Képernyő közvetítés:

Sok tanár és oktató a tanórán szokott írni a táblára. De mi a helyzet most? Szenvedni kell ennek hiánya miatt? Nem. A Discord lehetőséget nyújt erre is.
Ha egy aktív hívás közben vagyunk, akkor a képernyő bal alsó sarkában találunk egy “Oszd meg a képernyődet” gombot.

Erre rákattintva előjön egy olyan ablak, ahol kiválaszthatjuk, hogy milyen módon szeretnénk a Képernyő közvetítést végrehajtani.

Van lehetőségünk egy alkalmazást vagy az egész kijelzőt közvetíteni.

Érdemes a kijelzőt választani, mert lehet, hogy nem csak egy alkalmazást használunk az oktatás során. Ezzel a megoldással egy Word dokumentumban vagy egy jegyzettömbben tudjuk írni az órai anyagot (mintha a tábla lenne), de ha szeretnénk valamit lerajzolni, akkor arra akár a Paint (vagy egyéb rajzoló program) is használható.

Ezek után egy utolsó ellenőrzés és a tanulók már is láthatják azt, amit mi írunk, indulhat a magyarázattal színesített digitális tanóra.
Természetesen ez az élő közvetítés olyan gyakorlati órák kötelező darabja is lehet, mely során egy szoftver funkcióit tanuljuk, tanítjuk: ebben az esetben a diákok láthatják a tanári gépen futó szoftver képernyőjét, és visszafelé megoszthatják a sajátjuk is, ha elakadtak. Így könnyebbé válik a hibakeresés.

B) Videó (Webkamera) beállítás

Az előző posztunk óta bővült ezzel a funkcióval a Discord. Egy nagyon hasznos funkció, hiszen az online órák kihagyhatatlan része a szemkontaktus. 
Elég egyszerű használni, hiszen csak rákattintunk és már is be van kapcsolva.

Van beállítási lehetőségünk, ami akkor lehet fontos, ha több webkamera közül szeretnénk kiválasztani azt amelyiket használni szeretnénk. A nevünk melletti fogaskerékre kattintsunk majd, a hang és videó menüpont alatt találjuk meg a mikrofon és webkamera beállításait.

C)Rang beállítás

Igaz, hogy csak nagyrészt esztétikai beállítás, de fontos lehet a személyek megkülönböztetésében. A rang beállításával jogosultságokat tudunk hozzáadni a szerverhez kapcsolódott emberekhez. 
Egy gyakorlati példa:

Van lehetőségünk egy tanár és egy diák rangot létrehozni. Nézzük meg hogyan: 
Először is lépjünk be a szerver beállításaiba.

Ezután válaszuk ki a Rangok menüpontot. 
A + jelel tudunk hozzáadni rangot.

Ajánlott létrehozni egy diák és egy tanár rangot.
A tanár kapja a legtöbb jogot a szerveren. A legjobb beállítás, ha minden lehetőséget bekapcsolunk.
A diákoknál viszont csak azokat érdemes beállítani, amit automatikusan bekapcsol a Discord és a legelső beállítást, ami a “Rang megjelenítése külön az elérhető tagokról.”
Most, hogy beállítottunk a megfelelő rangokat, már csak hozzá kell adni az emberekhez. Ezt a kezdőlapon a jobb oldalon egyesével tudjuk megtenni.