Az ólomüvegkészítésről Horváth Máriával – Online szakma videósorozat

Elindítjuk első sorozatunkat, ami az online és az offline szakma nevet viseli. Mivel az elmúlt időben mindenki számára ismert lett az Online és Offline közti különbség, ezért választottuk az online tartott szakmabemutató beszélgetéseknek az Online szakma megnevezést. Abban az esetben, ha helyszíni kivonulásunk van, ahol majd egy releváns szakmát mutatunk be, Offline szakma néven tudósítunk.
A sorozat lényege, hogy a fiatalok mélyebben tudjanak érdeklődni a szakmákról, közvetlenül azoktól az emberektől, akik az adott szakmát művelik.

Az ólomüvegkészítésről Horváth Máriával.

A mai nap talán egy kicsit elfeledett szakmát mutatunk be, hiszen nem mindenki ismeri vagy tudja, hogy a templomokba vagy szállodákba milyen mesterember készíti az ólomüvegeit. Horváth Máriával beszélgettünk, aki több tucat üveget készített már templomokba, közfürdőkbe, de magánlakásokba/ villákba is.
Közel egy órát beszélgettünk, ami teljesen egészében meghallgatható a Soundcloudon.

Mária karriere a 90-es évektől kezdett el szárnyalni. Elmondta, hogy az első éveiben festménymásolatok készített egy Müncheni galériába. A Budapesti Robinson Étterem akkori igazgatója adta meg a kezdő löketet az üvegek tekintetében.

Sok olyan kérdést tettünk fel Máriának, amelyek a leendő üvegtervező iparművészeknek kedvezhet. Elmondása szerint kevesen űzik ezt a szakmát az országban, de emellett ez a szakma Covid kompatibilis, mivel egy saját műterembe elzárkózva a világtól lehet dolgozni. Ebből következik, hogy ez a munka/szakma egy viszonylag magányos fajta.
Mária személyesen a nyugodt, magabiztos és pontos kezű fiataloknak ajánlja ezt a szakmát.

Az ólomüvegkészítő hölgy elmondta, hogy főleg a templomokban kerülnek beépítésre kreációi, de a 2008-as válság előtt még sok magánlakásba, villákba az ő keze munkájából kikerülő díszítő elemek lettek elhelyezve. Ezek között kiemelkedő a Fővárosi Állat- és Növénykert Kós madárház üvegablakai, amely már egy meglévő terv alapján készült.

1.ólomüvegkészítésről
2. ólomüvegkészítésről
3.ólomüvegkészítésről
4.ólomüvegkészítésről

Mindenképpen nézzék meg a videóinterjút, hiszen fontos és hasznos információkra tehetünk szert főleg akkor, ha valaki erre a szakmára készül vagy fontolóra venné az ólomüveg készítését.