3D modellezés egyszerűen – Autodesk Tinkercad

         A modern technika és technológia megjelenésével egyre többlehetőségünk nyílik kipróbálni magunk különböző területeken. Vannak, akik fotóznak, vannak, akik képeket “manipulálnak”. Egyesek videót vágnak, mások streamelnek, megint mások Youtube sztárokká avanzsálták önmaguk.

A számítógépet használhatjuk 3D-s modellek elkészítésére is. Erre számtalan lehetőség nyílik: CAD (mozaikszó=> Computer-Aided Design = számítógéppel segített tervezés) programok széles tárháza kínál különféle mélységben megoldásokat. Ebben a cikkben egy neves CAD program gyártó, az AUTODESK egy ingyenes programját és a benne rejlő lehetőségeket mutatom be. https://www.tinkercad.com/

A fent említett program működik Google fiókkal, Apple fiókkal, Microsoft fiókkal, Facebook fiókkal, de Autodesk fiókkal is be lehet lépni.

Belépéskor választhatunk, hogy tanárként, diákként, vagy általános felhasználóként kívánunk tervezgetni. A program egy böngészőben futó, online tervezőprogram, nincs nagy gépigénye, nem kell hozzá semmit telepíteni, így jogokat sem igényel. Menüje részben magyar (ha a rendszerünk is az), így egész könnyen megtanulható a kezelése, de a Youtube-on számtalan videó is van segítségül. Itt engedtessék egy fontos gondolatot megjegyeznem: a 3D modellezés jó térlátási képességeket igényel, anélkül csak vonalakat látunk. A tervezés során előre definiált, de szabadon változtatható testekkel (pl: kocka, gömb stb.) építkezhetünk. Ezeknek a testeknek két féle állapotuk lehet: szilárd, furat. Minden test (vagy furat) belelóghat egy másik testbe, mellyel egyesíthetjük őket. Ezáltal szokatlan formájú testeket hozhatunk létre.

A tervezés folyamatáról és trükkjeiről egy következő cikkben írok.